Πέφτουν πυρά εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Πέφτουν πυρά εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:15 Δημιουργία 30/04/19, 15:49

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση με την προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα), όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και εκλεχτός των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε μαζί με τον γνωστό αντίπαλο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, πως ξεκινά αγώνα για την καθαίρεση του Μαδούρο από την εξουσία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέλο, απευθύνοντας το κάλεσμα, δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί δεν έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», αλλά βρίσκονται στους δρόμους της επαρχίας Αλταμίρα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση.

«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.

Σημειώνεται πως στα social media έχουν κυκλοφορήσει εικόνες και βίντεο που δείχνουν το στρατό της Βενεζουέλας να προχωρά στη σύλληψη αντιφρονούντων στην κυβέρνηση Μαδούρο.


Ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέλο, απευθύνοντας το κάλεσμα, δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί δεν έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», αλλά βρίσκονται στους δρόμους της επαρχίας Αλταμίρα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, συνοδεύεται από άνδρες με στρατιωτική περιβολή και τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον. ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να προφυλάξουν το Σύνταγμα και το λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να στηρίζουν την Εθνοσυνέλευση και τους νόμιμους θεσμούς ενάντια στους σφετεριστές της δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το λαό της Βενεζουέλας» ανέφερε ο Μπόλτον.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter:

«Σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της "Επιχείρηση Ελευθερία". Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει πλήρως το λαό της Βενεζουέλας στο αίτημα για ελευθερία και δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αν σου άρεσε κάνε