Βήματα προόδου για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας

Βήματα προόδου για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:44 Δημιουργία 09/04/19, 18:41

Σημάδια στροφής στις εμπορικές -και όχι μόνο- σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα έρχονται την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, στον απόηχο των δασμών ύψους 11 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ για την εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - ΕΕ, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάγκ δεσμεύθηκε προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται πλέον να υποχρεώνει τις ξένες επιχειρήσεις να μοιράζονται ευαίσθητη τεχνογνωσία όταν δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ενώ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των επιδοτήσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Η στάση του σηματοδοτεί σημαντική μεταστροφή του Πεκίνου.

Οι δεσμεύσεις του προς την ΕΕ είναι αντίστοιχες με τις δεσμεύσεις προς τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, κάτι στο οποίο προσέβλεπαν εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα «επαναστατικά» συμπεράσματα της συνόδου. «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τρίωρης συνόδου στις Βρυξέλλες, προτείνοντας τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα διαχειρίζεται τα παράπονα ξένων εταιρειών στην Κίνα.

Η Κίνα συμφώνησε επίσης να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της ΕΕ για τις κρατικές επιδοτήσεις. «Και οι δύο πλευρές θα εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις, με στόχο την ενίσχυση των διεθνών κανονισμών για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εμπορικές υπερδυνάμεις.

Αν σου άρεσε κάνε