Η ντουφεκιά Δένδια

Η ντουφεκιά Δένδια

BLOGS UPD 11:09 Δημιουργία 19/04/21, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο υπουργός Εξωτερικών έπιασε στον ύπνο τον Τούρκο συνάδελφό του, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις, αλλά και ολόκληρη την τουρκική ηγεσία, η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα από την ντουφεκιά που έφαγε», γράφει ο διευθυντής του «Χ», Γ. Τασσιόπουλος

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και κυρίως τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογό του δεν ήταν, δεν μπορεί να ήταν, μια ντουφεκιά στον αέρα.

Ο κ. Δενδιας δεν είπε όσα είπε απλά για να την πει, όπως λέμε, στους Τούρκους. Δεν είπε φωναχτά και καθαρά όσα λέμε χαμηλόφωνα για τις σχέσεις με τους Τούρκους, για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, με στόχο είτε να ανέβει η αποδοχή της κυβέρνησης είτε το πολιτικό κεφάλαιό του.

Η πολιτική καταμέτρηση που έγινε την επόμενη ημέρα της επίσκεψης από πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους και δημοσκόπους έχει οδηγήσει σίγουρα και στα παραπάνω συμπεράσματα. Είναι λάθος, όμως, να μείνει μόνο σε αυτό το πεδίο η απεικόνιση των γεγονότων της Άγκυρας. Η «λογιστική» αποτύπωση της επίσκεψης Δένδια είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει στο να δούμε μόνον το δέντρο και να χάσουμε το δάσος! Και το δάσος είναι οι εξελίξεις που έρχονται και το γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει «ανάψει» στην περιοχή. Ένα παιχνίδι που μετά και την αλλαγή φρουράς στην Ουάσιγκτον, μας καθιστά πρωταγωνιστές στην περιοχή. Ίσως, μάλιστα, σε θέση που ποτέ δεν είχαμε βρεθεί εδώ και δεκαετίες.

Στη νέα θέση της χώρας σε σχέση με το γεωπολιτικό πολιτικό παιχνίδι είναι ενταγμένη η εμφάνιση Δένδια στην Τουρκία. Ο υπουργός, η κυβέρνηση «διάβασαν» καλά το περιβάλλον και κατάλαβαν πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να τεθούν δημόσια τα πράγματα και κυρίως για να μάθει όλος ο κόσμος το συστηματικό παιχνίδι παραβιάσεων και κινδύνων, που γεννά η τουρκική προκλητικότητα για ολόκληρη την περιοχή.

Ο στόχος που είχε τεθεί με την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, επετεύχθη. Το σχέδιο το εκτέλεσε με τον καλύτερο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, πιάνοντας στον ύπνο τον Τούρκο συνάδελφό του, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις, αλλά και ολόκληρη την τουρκική ηγεσία, η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα από την ντουφεκιά που έφαγε.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δείχνει ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να φάει κανονιές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα την επίλυση όλων των θεμάτων μας με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα είναι στριμωγμένη με τις λιγότερες συμμαχίες, που είχε ποτέ.

Η επίσκεψη Δένδια μας δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία. Μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε συντεταγμένα. Αν κινηθούμε με σχέδιο και χωρίς μικροψυχίες, η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Αν σου άρεσε κάνε