Ποια Ευρώπη προτιμάτε; Το δυσκίνητο υπερωκεάνιο ή τη νέα κλάση πολεμικών σκαφών LCS;

Ποια Ευρώπη προτιμάτε; Το δυσκίνητο υπερωκεάνιο ή τη νέα κλάση πολεμικών σκαφών LCS;

BLOGS UPD 14:33 Δημιουργία 21/10/20, 14:32

Του Τάκη Σαράντη

Ξεκινώ και ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της συμμετοχής μας στην Ευρώπη.

Με μια διαφορά όμως. Πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη ενιαία, μια Ευρώπη αλληλέγγυα, μια Ευρώπη που στηρίζεται στο κράτος δικαίου, μια Ευρώπη που να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της καθώς και την ευημερία των πολιτών της και όχι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με οδηγό τη Γερμανία.

Ο Ερντογάν συνεχίζει εκ νέου να προκαλεί καθημερινά και η Ευρώπη δυσκίνητη όπως πάντα περιμένει να έρθει ο Δεκέμβριος, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν και αν (λέμε αν) τότε θα προχωρήσουν σε κυρώσεις. Ναι, αλλά μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν περάσει δύο μήνες. Μέχρι τότε;

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει όλη την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή απάντηση είναι δήθεν σκληρές δηλώσεις, που κάνουν τον Τούρκο να …τρέμει από το φόβο του.

Την Πέμπτη, (με το Oruc Reis να έχει ξεκινήσει πάλι τις βόλτες στο Αιγαίο), ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε στους ομολόγους του «ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής».

Σωστά ζήτησε εμπάργκο στα όπλα ο Πρωθυπουργός, ε και; Μήπως έγινε δεκτό το αίτημά μας και δεν το πήραμε χαμπάρι; Προφανώς έκαναν ότι δεν άκουσαν, κοιτώντας το ταβάνι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ανάμεσα στα άλλα είπε κάτι που σηματοδοτεί την πραγματικότητα. «Η Ευρώπη δεν παίρνει, όπως ξέρετε καλά, αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο το οποίο αργεί να στρίψει», είπε ο Πρωθυπουργός και για να γλυκάνει λίγο τους εταίρους μας συνέχισε λέγοντας ότι «όταν στρίβει όμως παίρνει μία πορεία η οποία είναι θα έλεγα πολύ σταθερή στην νέα κατεύθυνση την οποία έχει επιλέξει».

Σε περίπτωση όμως που αύριο ή μεθαύριο έχουμε ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους, τότε περιμένουμε να παρέμβει το …δυσκίνητο υπερωκεάνιο ΕΥΡΩΠΗ; Μέχρι να στρίψει όμως και να φτάσει στο Καστελόριζο;

Έψαξα λίγο για τα πολεμικά σκάφη που είναι γρήγορα και μπορούν να κάνουν ελιγμούς και βρήκα τα πολεμικά πλοία τύπου LCS που «προορίζονται για την εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών».

Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να είναι πλοίο τύπου LCS, η νέα κλάση πολεμικών σκαφών που «έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ταχύτητα και την ικανότητα ελιγμών σε ρηχά παράκτια ύδατα ή σε ανοιχτούς ωκεανούς».

Αυτό οφείλει να είναι η Ευρώπη άμεσα. Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος λειτουργίας της.

Αν σου άρεσε κάνε