Επιλεγμένες λέξεις για το …πως τα φέρνει η ζωή!

Επιλεγμένες λέξεις για το …πως τα φέρνει η ζωή!

BLOGS Δημιουργία 08/05/20, 14:18

Του Τάκη Σαράντη

Πως τα φέρνει η ζωή!

Ποιο συγκεκριμένα πως τα φέρνει η πολιτική ζωή σε αυτό τον έρμο τόπο.

Από τη μία λένε «πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές» και από την άλλη λένε «όχι, θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Από τη μία ζητάς «εκλογές εδώ και τώρα» και την άλλη λες «προς θεού, όχι εκλογές τώρα».

Κατανοούμε ότι και στη μία περίπτωση και στην άλλη, υπάρχουν δικαιολογίες στη λογική «αυτό χρειάζεται τώρα η χώρα», δεν μπορούν να κρύψουν όμως την πολιτική εκμετάλλευση και το φόβο…

Οι γνώστες διαβάζουν προσεχτικά τις δημοσκοπήσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν για τον πολιτικό τους χώρο, προχωρούν σε επικοινωνιακές κινήσεις του στυλ:

Έχει καλά δημοσκοπικά ποσοστά το Β κόμμα και δεν τραβάει η κυβέρνηση, τότε βροντοφωνάζουν «εκλογές εδώ και τώρα».

Πάει καλά το Α κόμμα και άσχημα οι αντίπαλοι, τότε το Α κόμμα ρίχνει το σενάριο για εκλογές και οι άλλοι φωνάζουν «όχι εκλογές τώρα».

Για την παρούσα και την μετά κορονοϊού εποχή έχουμε νέα εκλογικά τερτίπια.

Το Α κόμμα ανεπίσημα διαρρέει πρόωρα εκλογικά σενάρια και στη συνέχεια τα διαψεύδει επίσημα.

Το Β κόμμα βλέπει δημοσκοπικά ότι δεν το συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές, κάνει όμως ρελάνς μιλώντας για εκλογές, προσπαθώντας να δείξει ότι δεν τις φοβάται.

Όμως, όσοι ασχολούνται με τα εκλογικά σενάρια είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, όλοι έχουν ξεχάσει – να το πω ποιο χοντρά, έχουν γράψει κανονικότατα – τους πολίτες που έχουν τους δικούς τους φόβους, τους δικούς τους τρόμους, τις δικές τους αγωνίες, τη δικιά τους αμηχανία, τους δικούς τους ενδοιασμούς.

Ο πλούτος της Ελληνικής γλώσσας στην πολιτική

Η Ελληνική γλώσσα είναι μία τεράστια δεξαμενή, που έχει λέξεις για όλους τους τύπους ανθρώπων, όλες τις περιστάσεις, όπως και για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Δανείστηκα κάποιες λέξεις μαζί με την ερμηνεία τους και προτείνω στους πολιτικούς ΟΛΩΝ των κομμάτων να ρίξουν μια ματιά. Που ξέρετε; Μπορεί και να σας θυμίσουν κάτι ή να χρειαστείτε να τις γνωρίζετε.

Τυχοδιώκτης: Είναι αυτός που εκμεταλλεύεται όλες τις περιστάσεις για να πετύχει στη ζωή του. (Συνεκδοχικά) αυτός που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, έστω και αθέμιτο, για να πετύχει το σκοπό του.

Αριβισμός: Είναι η τάση για γρήγορη ανάδειξη με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου.

Ιδιοτελής: Αυτός που ενεργεί με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον.

Υστεροβουλία: Η συγκάλυψη των ιδιοτελών στόχων με την προβολή μιας έντονα φιλικής διάθεσης προς τους άλλους.

Καιροσκοπισμός, ή οπορτουνισμός: Με τη χρήση του όρου αυτού χαρακτηρίζεται κυρίως σκωπτικά η τακτική των πολιτικών κομμάτων κατά την οποία, στη πράξη, ακολουθείται κάποια υπέρ του δέοντος προσαρμογή, ή αναπροσαρμογή θέσεων επί των θεωρητικών αρχών τους κατά αναφυόμενες περιστάσεις, σε βάρος πάντα των πάγιων ιδεολογιών τους.

Λαμόγιο: Η λέξη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να περιγράψει τον διεφθαρμένο πολιτικό, τον απατεώνα και τον υπόγειο τύπο, που μετέρχεται ύπουλα, παράνομα ή ανήθικα μέσα για αποκτήσει χρήματα ή εξουσία….

Αυτά!

Αν σου άρεσε κάνε