Μικρά τα οφέλη της Ρωσίας του Πούτιν από το Μουντιάλ

Μικρά τα οφέλη της Ρωσίας του Πούτιν από το Μουντιάλ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 08:03 Δημιουργία 15/06/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Με το καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Ρωσία ξεκίνησε χθες το απόγευμα το Μουντιάλ του 2018, καθώς η οικοδεσπότρια χώρα επικράτησε 5-0 επί της Σαουδικής Αραβίας και ξεκίνησε με το «δεξί» στη διοργάνωση, από την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζει να αποφέρει κέρδη σε διπλωματικό -κυρίως- επίπεδο.

Η διοργάνωση την οποία η Μόσχα ετοίμαζε για τα τελευταία 6 χρόνια έχει κοστίσει πάνω από 11 δισ. δολάρια και πρόκειται για ο μεγαλύτερο (σε μέγεθος και πρεστίζ) αθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει η χώρα από εποχής Σοβιετικής Ένωσης.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών θα βρεθούν μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας, από το Εκατερίνεσμπουργκ μέχρι τα Ουράλια Όρη και από το Κάλινγκραντ μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα, τα έσοδα από το Μουντιάλ δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκρισμα στην ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody's, η διοργάνωση θα έχει μικρή συνεισφορά ενίσχυσης στη ρωσική οικονομία, ανεβάζοντας απλά του ρουβλιού στην αγορά συναλλάγματος.

Ακόμα, ο Moody's υποστηρίζει πως οι τομείς της ρωσικής οικονομίας οι οποίοι πρόκειται να αντλήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού «δεν συγκαταλέγονται στους καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης για τις περισσότερες από τις τοπικές οικονομίες» των περιοχών στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Αν σου άρεσε κάνε