Το μαθηματικό μοντέλο της Goldman Sachs που προβλέπει τον νικητή του Euro

Το μαθηματικό μοντέλο της Goldman Sachs που προβλέπει τον νικητή του Euro

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 16:59 Δημιουργία 10/06/21, 16:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αν και με έναν χρόνο καθυστέρηση το Euro ξεκινάει αύριο και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι θα στηθούν μπροστά στις οθόνες τους αγωνιώντας για τον τελικό νικητή.

Η Goldman Sachs, με τη βοήθεια μαθηματικού μοντέλου, φρόντισε να δώσει το δικό της προγνωστικό και μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός κολοσσός προέβλεψε ότι στον τελικό θα φτάσουν η Ιταλία και το Βέλγιο αι την κούπα στις 11 Ιουλίου θα την σηκώσουν οι Βέλγοι, για πρώτη μάλιστα φορά στην ιστορία τους!

Πώς όμως θα φτάσουμε ως εκεί; Η Goldman Sachs Economics Research Group δημιούργησε ένα νέο στατιστικό μοντέλο για τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Όπως εξηγούν οι Sven Jari Stehn και Christian Schnittker, ξεκινούν μοντελοποιώντας τον αριθμό των γκολ που σκόραρε κάθε ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1980.

Έτσι, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα...

Ο αριθμός των γκολ που σημειώνει κάθε ομάδα μπορεί να εξηγηθεί από:

- Την ισχύ της ομάδας (μετρούμενη με το World Football Elo Rating),

- Τα γκολ που σημείωσε και δέχτηκε κάθε ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια

  • Το πλεονέκτημα έδρας (υπολογίζεται ότι δίνει «αέρα» 0,4 γκολ ανά παιχνίδι) και

    - Τα αποτελέσματα των προηγούμενων τουρνουά (στατιστικό που δείχνει ότι ορισμένες Εθνικές ομάδες τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση στα τουρνουά, σε σύγκριση με τη βαθμολογία τους στην παγκόσμια κατάταξη).

Στη συνέχεια, η Goldman Sachs προσομοιώνει το τουρνουά, χρησιμοποιώντας το εκτιμώμενο μοντέλο βαθμολογίας της. Έτσι, προβλέπει ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» του Βελγίου θα κατακτήσουν για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο, νικώντας την «σκουάντρα ατζούρα» στον τελικό της 11ης Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε