Διχασμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ

Διχασμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 20:55 Δημιουργία 17/05/23, 20:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο ερώτημα «αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση» επιχειρούν να απαντήσουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διχασμένοι από ποτέ.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την οικονομία της υπερδύναμης έχουν ως εξής: Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 1,1% στο α’ τρίμηνο του 2023. Ενώ τα εν λόγω στοιχεία οδηγούν ορισμένους ειδικούς στην άποψη ότι οι ΗΠΑ πορεύονται προς μιας bull market (αγορά ταύρων), κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, υιοθετώντας την άποψη περί επικείμενης ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Business Insider, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειψη προβλεψιμότητας.

Κι αυτό, εύλογα, έρχεται να συμβάλλει στην περαιτέρω διχογνωμία των ειδικών.

Ο ορισμός της ύφεσης

Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ. Πολλοί όμως, τονίζουν ότι αυτός ο ορισμός είναι υπερβολικά απλοϊκός, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως η απασχόληση, το εισόδημα κ.ά.

Η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NBER) χρησιμοποιεί έναν ευρύτερο όρο, ο οποίος συμπυκνώνει την έννοια της ύφεσης στο εξής: «Μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία εκτείνεται στην οικονομία και διαρκεί για περισσότερους από λίγους μήνες».

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Ενώ υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το σημαινόμενο, προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να πληρούν τα κριτήρια της ύφεσης. Μπορεί ο πληθωρισμός να επιμένει και τα επιτόκια να αυξάνονται, αλλά οι ευρύτερες συνθήκες δεν ομολογούν ότι έχουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το 2023 θα είναι τελείως αναίμακτο. Η Ανέσα Κούστοβιτς, επικεφαλής επενδύτρια στο Cardinal Retirement Planning, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να «πέσουν» σε ήπια ύφεση κατά τη διάρκεια του έτους.

Η πορεία της αγοράς

Μετά τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, ο S&P 500 και ο Dow Jones καταγράφουν μια σταθερή ανάκτηση των χαμένων «εδαφών». Ενδεικτικά, ο S&P 500 βρίσκεται στο +7% από το δ’ του 2022 έως το α’ τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή κατά 14% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Φυσικά, όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο (η μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας από το 2008) πυροδότησε την πτώση και των Signature Bank – First Republic. Ταυτόχρονα, τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχθεί ένα ισχυρό «ράπισμα», μετά την πτώχευση των FTX, Voyager και Bittrex.

Ανεργία και πληθωρισμός

Τον Απρίλιο του 2020, η ανεργία βρισκόταν στο ιστορικό υψηλό του 14,7%. Έκτοτε έχει αποχωρήσει κατά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται μόλις στο 3,4%, με τον αριθμό των ανέργων να περιορίζεται σε 5,6 εκατ. άτομα τον Απρίλιο του 2023.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα από το +11,4% του περασμένου Αυγούστου έχει επιβραδυνθεί στο 7,7% τον Απρίλιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι οικονομολόγοι και οι επιχειρηματίες δεν πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία πληροί τα κριτήρια της ύφεσης, από την στιγμή που η απασχόληση και οι δαπάνες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πανάκεια.

Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς προς την ύφεση. Πρόσφατη έρευνα της KPMG έδειξε ότι το 91% των διευθυνόντων συμβούλων στις ΗΠΑ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ εντός του 2023.

Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, ενδεικτικά, είχε δηλώσει προ μηνών ότι οι πιθανότητες μιας «σκληρής ύφεσης» ανέρχονται στο 20% – 30%. Παρόμοιες ανησυχίες είχε εκφράσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι τα υψηλά επιτόκια και η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζουν τις επιδόσεις της τράπεζάς του.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της NBER, η μέση διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου επτά μήνες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μια τάση περιορισμού της χρονικής διάρκειας του φαινομένου.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε