Πως ο Τζερόμ Πάουελ έγινε ο «νεκροθάφτης» της Silicon Valley Bank

Πως ο Τζερόμ Πάουελ έγινε ο «νεκροθάφτης» της Silicon Valley Bank

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 15:52 Δημιουργία 13/03/23, 15:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στο Forbes ο, επικεφαλής επενδύσεων στην ψηφιακή επενδυτική πλατφόρμα BBAE Τζέιμς Έρλυ, εξηγεί πώς η αύξηση των επιτοκίων «γκρέμισε» τη Silicon Valley Bank και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει άλλες τράπεζες.

Στο επεξηγηματικό κείμενο του Mint.com, η υπεραπλουστευμένη ακολουθία των γεγονότων έχει ως εξής:

- «Οι καταθέσεις της Silicon Valley Bank αυξήθηκαν από 61 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019 σε 181 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021, καθώς οι startup πελάτες της συγκέντρωσαν άφθονο χρήμα από Venture Capital funds.

- Η Silicon Valley Bank δεν μπορούσε να δανείσει αυτές τις καταθέσεις αρκετά γρήγορα, οπότε άρχισε να ψάχνει να κάνει κάτι άλλο με αυτά τα χρήματα.

- Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος αυτού του «κάτι άλλου» ήταν τίτλοι μεγάλης διάρκειας (δηλ. λήξεις άνω των 10 ετών) που καλύπτονταν από ενυπόθηκα δάνεια (MBS). Η Silicon Valley Bank τοποθέτησε το 56% του ενεργητικού της σε τίτλους σταθερού επιτοκίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες τράπεζες.

- Είτε συνειδητά είτε... περίπου συνειδητά, η Silicon Valley Bank στοιχημάτιζε σε μεγάλο βαθμό στη μη αύξηση των επιτοκίων.

- Καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν -τα μονοετή, για παράδειγμα, από απόδοση περίπου 0,05% (στις 31 Μαΐου 2021) έφτασαν σήμερα σε απόδοση άνω του 5%- οι αξίες αυτών των MBS κατέρρευσαν.

- Η Moody's υποβάθμισε την Silicon Valley Bank.

- Ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί για την Silicon Valley Bank. Venture Capital funds συμβούλευσαν τις εταιρείες με χαρτοφυλάκθα να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι κάτοχοι λογαριασμών είχαν αποσύρει καταθέσεις ήδη από το 2022. καθώς η χρηματοδότηση επιβραδυνόταν, οπότε δεν ήταν δύσκολο να τους πειστούν να αποσύρουν περισσότερα.

- Για να καλύψει αυτή την εκροή χρημάτων η Silicon Valley Bank έπρεπε να πουλήσει ήδη υποβαθμισμένα περιουσιακά στοιχεία, σε τιμές πώλησης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

- (Η Silicon Valley Bank είπε επίσης στον κόσμο ότι «είμαστε εντάξει», ενώ δεν ήταν καθόλου εντάξει, γεγονός που πιθανότατα επιδείνωσε τον πανικό).

- Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ. Η FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων) καλύπτει καταθέσεις ύψους 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη, αλλά καθώς η Silicon Valley Bank είναι κυρίως επιχειρηματική τράπεζα (οι πελάτες της είναι κυρίως επιχειρήσεις), καλύπτεται λιγότερο από το 3% των καταθέσεών της.

- Παρεμπιπτόντως, με 620 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη πραγματοποιημένες ζημίες σε άλλες αμερικανικές τράπεζες, ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο και οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν συνολικά«.

«Έτσι, η υπόθεση της Silicon Valley Bank είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ στην πραγματικότητα δεν «σκότωσε» την τράπεζα, τουλάχιστον όχι επίτηδες. Ηταν σωστό που αύξησε τα επιτόκια, ωστόσο η Silicon Valley Bank έπεσε θύμα αυτών των κινήσεων. Οπως το έθεσε ο αρθρογράφος του Bloomberg News Matt Levine, η τράπεζα "πιάστηκε" με πελάτες και περιουσιακά στοιχεία που ήταν ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων», τονίζει στην ανάλυσή του ο Τζέιμς Ερλυ.

Η προσαρμογή των επιτοκίων από τη Fed

Το επιτόκιο είναι η «τιμή» του χρήματος. Για τους ανθρώπους, τις εταιρείες ή τις κυβερνήσεις που δανείζονται χρήματα, είναι μια άμεση τιμή. Για τις εταιρείες που αντλούν μετοχές, είναι μια έμμεση τιμή, ενσωματωμένη στις αναμενόμενες αποδόσεις.

Όπως λειτουργούν το γκάζι ή το φρένο, οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μειώνουν και αυξάνουν τα επιτόκια για να τονώσουν ή να επιβραδύνουν την οικονομία, εξηγεί ο Έρλυ.

Γιατί πλήττονται οι μετοχές τεχνολογίας

Το «μεγάλο» χρήμα -που τουλάχιστον παραδοσιακά καθόριζε τις τιμές των μετοχών- αποτιμά τις εταιρείες ως την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών τους. Αλλά όταν αυξάνονται ο χρόνος και τα επιτόκια, οι αξίες αυτές πέφτουν κατακόρυφα.

Οι κύριες ταμειακές ροές των μη κερδοφόρων εταιρειών αρχικών σταδίων, στις οποίες πιθανότατα περιλαμβάνονται πολλοί από τους πελάτες της Silicon Valley Bank, αλλά και οι βιοτεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων, αναμένονταν πάντα πολύ μακριά στο μέλλον. Τώρα έχουν υψηλότερα επιτόκια προεξόφλησης.

Το ίδιο 1 δολάριο που προβλέπεται να κερδίσει μια εταιρεία σε 20 χρόνια αξίζει 55 σεντς σήμερα που το επιτόκιο είναι στο 3%, αλλά μόλις 3 σεντς -σχεδόν 95% χαμηλότερα- αν το επιτόκιο αυξηθεί στο 20%.

Νέες χρεωκοπίες τραπεζών;

Οι πτωχεύσεις τραπεζών συνήθως έρχονται κατά κύματα. Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν κατακόρυφα μετά την κατάρευση της SVB. O Ερλυ θυμάται να προβλέπει στην εκπομπή Situation Room του CNN το 2008 ότι μπορεί να δούμε εκατοντάδες πτωχεύσεις τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Κατά λάθος είχα δίκιο, αλλά στην πορεία οι πτωχεύσεις επιβραδύνθηκαν.

Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς το μέλλον. Οι χρεοκοπίες των τραπεζών είναι σαν τα φαντάσματα στο δωμάτιό σας που αν τα φοβάστε αρκετά, εμφανίζονται. Εάν όλοι πιστεύουν ότι θα συμβεί, συμβαίνει, εάν όχι, δεν θα συμβεί. Αυτό είναι το «κοινωνικό» μέρος της κοινωνικής επιστήμης των οικονομικών.

Το μεγάλο μάθημα είναι ότι ολόκληρο το οικοσύστημα της «ανάπτυξης» που έχουμε συνηθίσει εδώ και 13 χρόνια - τα VC funds, οι βιοτεχνολογικές εταιρείες, οι startups, οι μη κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας, οι εταιρείες κρυπτογράφησης, οι τράπεζες που δανείζουν στις παραπάνω - κλονίζονται από την αλλαγή των επιτοκίων.

Όσοι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τα επιτόκια, θα το καταλάβουν πολύ σύντομα.

Πηγή: Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε