Οι περιπέτειες του Bitcoin και η ανεξήγητα ακλόνητη πίστη των οπαδών του

Οι περιπέτειες του Bitcoin και η ανεξήγητα ακλόνητη πίστη των οπαδών του

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 22:46 Δημιουργία 29/09/22, 22:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Ένα Bitcoin ισοδυναμεί με ένα Bitcoin»! Αυτό είναι το μότο που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος προκειμένου να περιγράψουν τα πλεονεκτήματά του.

Το αφήγημα αυτό κυριαρχεί στις αναρτήσεις επενδυτών και αναλυτών στο Twitter εν μέσω της κατάρρευσης της αξίας του κρυπτονομίσματος, αναδεικνύοντας την ιδέα πως η αξία του Bitcoin δεν έχει σημασία. Δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς του, όπως υποστηρίζουν, η τιμή του κρυπτονομίσματος θα καταφέρει να παραμείνει σε υψηλά σημεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η βασική ιδέα

«Η έκφραση “1 BTC = 1 BTC” των μαξιμαλιστών του Bitcoin αποτελεί αναλγητικό σε ό,τι αφορά την πτώση της αξίας του» σημείωσε το πρώην στέλεχος της Genesis Trading, Τζόσουα Λιν, υπογραμμίζοντας πως «οι επενδυτές αυτοί βασίζονται στην ιδέα πως το BTC θα μετατραπεί σε μονάδα αξίας, οπότε οι χρήστες θα πρέπει απλά να επικεντρωθούν στο πόσα Bitcoin έχουν στη διάθεσή τους».

Οι αναλυτές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γνωρίζουν πολύ καλά τις διαφορετικές «μορφές» που έχει λάβει το Bitcoin τα τελευταία χρόνια. Πριν από το επώδυνο για τα crypto 2022, οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων τόνιζαν πως το Bitcoin θα αντικαταστήσει το χρυσό και θα αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο (safe haven) ενάντια στον πληθωρισμό. Τα περισσότερα από τα αφηγήματα αυτά έχουν καταρρεύσει φέτος, παράλληλα με την αξία των κρυπτονομισμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σημειωτέον πως το Bitcoin έχει απωλέσει περίπου το 60% της αξίας του φέτος, ενώ κυμαίνεται πια στα $19.000 από τα σχεδόν $69.000 του 2021.

Εργαλείο αντιστάθμισης

Στην αρχή της πανδημίας, οι επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων βασίστηκαν στην ιδέα πως το Bitcoin, με την περιορισμένη προσφορά του, θα αποτελούσε εργαλείο αντιστάθμισης (hedge) ενάντια στις αυξανόμενες τιμές. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί μονιμότερος του παροδικού, ενώ τα κρυπτονομίσματα έχουν ως επί το πλείστον καταρρεύσει. Οι επενδυτές, πια, προσπαθούν να ανακαλύψουν ένα νέο αφήγημα για την ψηφιακή αυτή αγορά, σημειώνοντας πως «1 BTC = 1 BTC».

Ο Ιλάν Σολότ της Tagus Capital τονίζει πως πολλοί χρήστες και επενδυτές έχουν παρεξηγήσει το ρόλο των Bitcoins: «Τo BTC αποτελούσε hedge ενάντια στο ανεύθυνο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών και όχι στον πληθωρισμό».

Παρ’ όλα αυτά, οι «σκληροπυρηνικοί» υποστηρικτές των crypto παραμένουν απτόητοι αφού, σύμφωνα με στοιχεία της FRNT Financial Inc, το ποσοστό των Bitcoins που παραμένουν σε χέρια επενδυτών και δεν κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνεται σε υψηλό 8ετίας, στο 68%.

«Οι κινήσεις της αγοράς»

Όπως αναφέρει ο CEO της FRNT, Στεφάν Ουελέτ, «το αφήγημα δημιουργείται συνήθως από τις κινήσεις της αγοράς. Το ποσοστό των επενδυτών σε Bitcoin οι οποίοι δεν πρόκειται να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματά τους και οι οποίοι θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για εμπορικές συναλλαγές θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σε κάποια φάση, το BTC θα ξεκινήσει να αντιδρά διαφορετικά από τα λοιπά επενδυτικά assets».

Σύμφωνα, τέλος, με τον Πίτερ Μαλούκ, πρόεδρο της Creative Planning «είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν προστασία ενάντια στον πληθωρισμό και οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πηγάζουν από κερδοσκοπικές τάσεις».

Αν σου άρεσε κάνε