Γερμανία: Γιατί χωλαίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας

Γερμανία: Γιατί χωλαίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 13:47 Δημιουργία 12/08/22, 13:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μέσα στην εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, περιέγραψε χωρίς περιστροφές τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία όταν μίλησε για την «εύθραυστη» προοπτική της.

Την ίδια ώρα αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξή της, η ζωή έχει γίνει «πολύ πιο ακριβή για πάρα πολύ κόσμο», καθώς αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου, της ενέργειας και των τροφίμων.

Στασιμότητα και στο β΄ τρίμηνο

Μαζί με την εκτόξευση του πληθωρισμού, το παρατεταμένο έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνουν τις βιομηχανίες της. Όπως επισημαίνει ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, «το ανησυχητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία παρουσιάζει αδυναμίες σε όλο το εύρος της». Σε παλαιότερες εποχές κρίσης, πληττόταν ο τομέας των υπηρεσιών αλλά ανέκαμπταν οι βιομηχανίες ή το αντίστροφο, ενώ τώρα πλήττονται τόσο οι μεν όσο και οι δε.

Η γερμανική οικονομία περιήλθε σε στασιμότητα το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν δηλαδή η Ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,7%. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2023 κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες στο 0,8%. Ενώ Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία σημείωσαν ανάπτυξη που υπερέβη τις προβλέψεις χάρη στη θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού, η Γερμανία βασίστηκε μόνο στην εγχώρια ζήτηση. Δεδομένου όμως ότι οι καταναλωτές βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού, οι δαπάνες περιορίζονται. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί.

Τεχνική ύφεση

Η οικονομία είναι πλέον τόσο εύθραυστη, ώστε πολλοί εκφράζουν φόβους πως οδεύει προς τεχνική ύφεση, όπως χαρακτηρίζεται η κατάσταση μετά δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η ένωση γερμανικών βιομηχανιών σε σχετική ανακοίνωσή της τόνισε πως αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να διολισθήσει η Γερμανία σε ύφεση. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που επιταχύνουν τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό που έχει υιοθετήσει η Κίνα έχει οδηγήσει σε «παράλυση του διεθνούς εμπορίου».

Οικονομολόγοι υπογραμμίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα κλείσει τελείως η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου και το Πεκίνο λιμάνια και εργοστάσια σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε ελαφρά άνοδο τον Ιούνιο, αλλά οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,4% καταγράφοντας τον πέμπτο συναπτό μήνα υποχώρησης. Σήμερα βρίσκονται κατά 9% κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από ένα έτος. Και η πρόκληση για τους επόμενους μήνες θα είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κινηθούν ανάμεσα στη Σκύλλα του εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη Χάρυβδη των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου.

Αν σου άρεσε κάνε