Η επερχόμενη ύφεση, ο πληθωρισμός και το καλό σενάριο για την Ευρωζώνη

Η επερχόμενη ύφεση, ο πληθωρισμός και το καλό σενάριο για την Ευρωζώνη

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 14:42 Δημιουργία 11/08/22, 13:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Economics Ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη και το πλεόνασμα στον τουρισμό μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό συνέβαλαν στην επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο, η δυναμική αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα λόγω πολλαπλών κρίσεων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η βασική, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση και αυξάνοντας την πιθανότητα παροχής ενέργειας με το δελτίο τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να υφίστανται και οι ξηρασίες έχουν καταστήσει ορισμένους από τους ποταμούς της Ευρώπης πρακτικά αδιάβατους.

Η Ευρωζώνη όμως θα μπορούσε να περάσει ελαφρά την ύφεση εφόσον οι καταναλωτές παραμείνουν προστατευμένοι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Έτσι, η παραγωγή στην περιοχή φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο και 0,2% το επόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μείωση του κόστους φυσικού αερίου το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επανέλθει το δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να ανέλθει στο 9,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 - περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο.

Ωστόσο, «η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι πολλά θα πάνε καλά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσαν οικονομολόγοι του πρακτορείου. «Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός, η απροθυμία να μοιραστούν οι προμήθειες, οι βαθύτερες διαταραχές στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή η έκρηξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσαν όλα να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση».

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η ύφεση δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics που προβλέπει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

«Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μετατοπίζεται σε μια επιθετική στάση πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι η απειλή που τίθεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερκεράσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη», σημειώνει ο Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economics. «Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, όταν οι ενδείξεις πτώσης του βασικού πληθωρισμού θα γίνουν σαφέστερες».

Το Bloomberg Economics βλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη του Ιουνίου να ήθελε 3,2%. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4%, σε σύγκριση με 2,1% που προβλεπόταν αρχικά.

Αν σου άρεσε κάνε