UBS: Το 2021 η επενδυτική βαθμίδα

UBS: Το 2021 η επενδυτική βαθμίδα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 14:58 Δημιουργία 20/02/20, 14:48

Στα μέσα του 2021 «βλέπει» την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα η UBS.

Μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, έως τότε, η ΕΚΤ ίσως έχει τερματίσει την αγορά ομολόγων μέσω του QE, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κατανείμει κάποιες επανεπενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το QE συνεχίζεται, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών ομολόγων (αξιολόγηση BBB) μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο, αν η χώρα μας παραμείνει σε ένα δυνατό μονοπάτι ανάκαμψης, ενώ η θέση της Ιταλίας χειροτερέψει.

Η εκτίμηση των αναλυτών, όμως, είναι ότι η τελευταία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα μιας ύφεσης. Για τομ λόγο αυτό διατηρεί τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».

Την ίδια ώρα, η UBS εκτιμά ότι έρχονται περαιτέρω αναβαθμίσεις, καθώς και οι τρεις οίκοι -πλην της Fitch- έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις ως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, τονίζει ότι ακόμη κι αν οι τρεις οίκοι αναβαθμίσουν την Αθήνα κατά μία βαθμίδα, καμία αξιολόγηση δεν θα υπερβαίνει το ΒΒ, που απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση (ΒΒΒ-).

Αν σου άρεσε κάνε