«Βαραίνει» ξανά το κλίμα στην αγορά ομολόγων

«Βαραίνει» ξανά το κλίμα στην αγορά ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:55 Δημιουργία 08/03/19, 13:53

Μόλις λίγες μέρες μετά τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει και πάλι την «ανιούσα».

Άλλωστε, το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών την Παρασκευή είναι «βαρύ κι ασήκωτο», με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ύστερα από ένα εντυπωσιακό ράλι έξι εβδομάδων.

Από τη μία πλευρά, οι έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και οι ανακοινώσεις του Ντράγκι για τα εργαλεία χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, προκαλούν «σεισμικές δονήσεις» στις αγορές, με τους επενδυτές να οδηγούνται σε risk off στάση απέναντι στα ευρωπαϊκά assets.

Από την άλλη πλευρά, η απογοητευτική πορεία του ΑΕΠ, όπως σημειώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που γνωστοποιήθηκαν μόλις χθες, αποτελεί «βαρίδι» για την επενδυτική ψυχολογία.

Το κλίμα «βαραίνει» δε περαιτέρω και η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης, με το «βλέμμα» στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και η διαπραγμάτευση του νέου 10ετούς στην ΗΔΑΤ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, εντούτοις στη διατραπεζική αγορά η απόδοσή του κινείται στο 4%, από 3,90%, όπου διαμορφώθηκε στην έκδοση.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο και κινείται στο 2,938% ( +3,31%), ενώ το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 (πρώην 10ετές) βλέπει το yield του να ανεβαίνει κατά 1% στο 3,821% από το 3,66% και τα χαμηλά 13 ετών που έχει υποχωρήσει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Αν σου άρεσε κάνε