Τα μάκρο πιέζουν την Wall Street

Τα μάκρο πιέζουν την Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 00:20 Δημιουργία 14/02/19, 23:57

Τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για το μήνα του Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την κήρυξη κατάστασης εθνικής ανάγκης στις ΗΠΑ, ανησύχησαν τους επενδυτές την Πέμπτη, με συνέπεια οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου να κλείσουν με απώλειες.

Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση από το 2009 κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σε μια ανησυχητική ένδειξη για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους στο τέλος του χρόνου.

Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν (σε προσαρμοσμένη βάση) 1,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 505,8 δισ. δολάρια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1%. Ο τελευταίος μήνας της περιόδου των εορτών είναι κρίσιμος για τον λιανικό κλάδο, ειδικά για τα πολυκαταστήματα, τα είδη ένδυσης και τις πωλήσεις online. Μέρος της πτώσης μπορεί να αποδοθεί στις χαμηλές τιμές καυσίμων. Ωστόσο, η υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής εγείρει ερωτήματα για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στο τέλος του 2018.

Τα ανησυχητικά μάκρο δημοσιεύθηκαν την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να αποφύγει ένα νέο shutdown, κι έπειτα θα κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους εξετάζουν τις νομικές ενέργειες που μπορούν να υιοθετήσουν για να αποτρέψουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει και το ζήτημα των εμπορικών συνομιλιών των ΗΠΑ και με την Κίνα, με τον Ντόναλτ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στις συζητήσεις και μετά από το deadline της 1ης Μαρτίου. για 60 μέρες.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow υποχώρησε 0,41% στις 25.439 μονάδες.

Ο S&P 500 συγκέντρωσε απώλειες 0,27% στις 2.746 μονάδες.

Ο Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη 0,09% στις 7.391 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε