Με πικρή «γεύση» αποχαιρετούν το 2018 τα ελληνικά ομόλογα

Με πικρή «γεύση» αποχαιρετούν το 2018 τα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:15 Δημιουργία 28/12/18, 13:08

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το «τέλος» των μνημονίων, το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» αποδομείται και με τη... «βούλα», λίγο πριν εκπνεύσει το 2018.

Σημερινά στοιχεία του Bloomberg καταγράφουν πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι οι χειρότερες του δωδεκαμήνου μετά το Μεξικό, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, η απόδοση του 10ετούς σε βάθος ενός έτους επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης, «σκαρφαλώνοντας» στο 4,33% στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Οι αποδόσεις είναι σαφώς απαγορευτικές για το εγχείρημα εξόδου στις αγορές, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η καθυστέρηση οφείλεται στη διεθνή αναταραχή.

Η εικόνα στην εγχώρια αγορά επιβεβαιώνει πως τα ελληνικά assets βρίσκονται πολύ μακριά από τα ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι «βλέπουν» υψηλό ρίσκο γύρω από τη χώρα μας.

Από το ΥΠΟΙΚ διαρρέουν ότι η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται κυρίως στην πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι λόγοι είναι περισσότεροι και αφορούν στην έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία δεν μπορεί να ανακτηθεί εύκολα εν μέσω μεγάλων προκλήσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ανησυχιών για την πορεία της χώρας μας εκτός προγραμμάτων διάσωσης και βέβαια ενώ η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει εισέλθει σε άτυπη, αλλά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ως προς τον τελευταίο παράγοντα, πάντως, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως η ανάδειξη μίας κυβέρνησης μέσω εκλογών φιλικής ως προς τις επενδύσεις, με διάθεση για μεταρρυθμιστικό «μπουμ», θα αποτελούσε ένα θετικό «σήμα» για τις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε