Η Fed χάνει το παιχνίδι με τις αγορές

Η Fed χάνει το παιχνίδι με τις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:30 Δημιουργία 21/12/18, 08:15

Στα επίπεδα πριν από το κραχ του 2007 βρίσκεται ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 της Wall Street, προειδοποιεί η Nomura, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική και η ρητορική της Fed έπληξε ακόμη περισσότερο τις διαθέσεις των επενδυτών, κάτι που καταγράφηκε και στη χθεσινή πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές διεθνώς από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τη Wall Street να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη sell off, λίγο αφότου η πιο «επιθετική» -από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές- Fed οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις αμερικανικές μετοχές.

Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο η προσοχή αναλυτών και επενδυτών στράφηκε στη φρασεολογία της ανακοίνωσής της και στις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «επιθετική» όσο θα ήθελαν οι αγορές.

Παρά το γεγονός ότι η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, εν μέσω της κλιμάκωσης των προσδοκιών για μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Ως «υπερβολική» χαρακτήρισε την αντίδραση των αγορών στην αύξηση των επιτοκίων και τις προβλέψεις από πλευράς Fed, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Steven Mnuchin, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Fox, υποστήριξε πως οι μετοχές της Wall Street παρουσιάζουν «τρομακτική αξία», ενώ, μάλιστα, προέβλεψε ότι οι επενδυτές θα μετακινηθούν από τα ομόλογα στις μετοχές.

«Πιστεύω ότι η αντίδραση της αγοράς είναι άκρως υπερβολική.

Οι αγορές ομολόγων έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι.

Πιστεύω ότι σε αυτά τα επίπεδα θα δούμε μια κίνηση εξισορρόπησης από τα ομόλογα στις μετοχές», είπε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε