Εκ νέου πιέσεις στις ευρωαγορές, με Fed και Brexit στο επίκεντρο

Εκ νέου πιέσεις στις ευρωαγορές, με Fed και Brexit στο επίκεντρο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:25 Δημιουργία 18/12/18, 11:39

Σε καθοδικό έδαφος κινούνται οι αγορές της Ευρώπης, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed, και των εξελίξεων στο Brexit.

Ειδικότερα η Fed αναμένεται να προχωρήσει, για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, και όχι μόνο.

Χθες, η Wall Street έκλεισε με απώλειες, άνω του 2%, με όλες τις μετοχές του Dow και όλους τους 11 κλάδους του S&P 500 να είναι στο «κόκκινο», υποχωρώντας κοντά σε επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του 1931. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 134.000 βαρέλια την ημέρα.

Στο μέτωπο του Brexit, η ανακοίνωση της πρωθυπουργού για την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκάλεσε ισχυρούς εσωτερικούς πολιτικούς τριγμούς, με τον ηγέτη των Εργατικών να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό διετίας υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ifo.

Οι ανησυχίες, τέλος, των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη δημοσίευση των πιο πρόσφατων στοιχείων, συνεχίζουν να πιέζουν τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Στον ενεργειακό κλάδο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο υποχώρησαν 1,4%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή αργού κατά 134.000 βαρέλια την ημέρα.

Η χθεσινή κατάρρευση της ASOS, που έκλεισε τελικά με απώλειες της τάξεως του 30%, συμπαρέσυρε και τις αμερικάνικες μετοχές του καταναλωτικού κλάδου σε χαμηλό χρόνου, χαμηλότερα κατά 3%.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο κατρακύλησε 0,86% στις 6.713 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,24% στις 10.747 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι διολίσθησε 0,71% στις 4.766 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,43% στις 18.615 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη συγκέντρωσε απώλειες 0,86% στις 8.736 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,76% στις 341 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε