Σε ελεύθερη πτώση η Ασία, μετά την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ

Σε ελεύθερη πτώση η Ασία, μετά την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:46 Δημιουργία 18/12/18, 08:05

Ορόσημο ήταν για πολλούς αναλυτές η επέτειος των 40 χρόνων από τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας, όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος της χώρας, Ζι Τζινπίνγκ, καθώς ανέμεναν ανακοινώσεις από την πλευρά του προς την κατεύθυνση που ζητούν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, και σε συνδυασμό με τα στοιχεία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την χθεσινή βουτιά σε όλους τους δείκτες της Wall Street, οι αγορές στην Ασία έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, ο ηγέτης της κομμουνιστικού κόμματος διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι «κανείς δεν θα μας επιβάλει οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις για περικοπή δασμών στα αμερικάνικα αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων κινήσεων, γεγονός που πιθανόν να σηματοδοτεί πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, και περιορισμένη κατανόηση των επενδυτών για τον τρόπο που λειτουργεί η κινεζική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η Wall Street έκλεινε με τεράστιες απώλειες, με όλες τις μετοχές του Dow και όλους τους 11 κλάδους του S&P 500 να είναι στο «κόκκινο», υποχωρώντας κοντά σε επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του 1931, μετά τα πυρά Τραμπ για τη νομισματική πολιτική της Fed, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της τράπεζας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 134.000 βαρέλια την ημέρα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 κάνει βουτιά 1,72% στις 21.145,83 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σε ελεύθερη πτώση 1,42%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai κατρακυλά 1,25%, ενώ ο Shenzhen Composite καταγράφει απώλειες 0,62%.

Παράλληλα, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 διολισθαίνει 1.22%, ενώ ο NZX-50 της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,65%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,54%.

Αν σου άρεσε κάνε