Πετρέλαιο: Μπρα ντε φερ για τη μείωση της παραγωγής

Πετρέλαιο: Μπρα ντε φερ για τη μείωση της παραγωγής

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:17 Δημιουργία 28/11/18, 11:48

Από τη μία, ο Αμερικανός πρόεδρος να στέλνει tweets στον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας, πιέζοντας για περαιτέρω μείωση των τιμών κι από την άλλη, η ήδη μειωμένη αξία να προκαλεί «τριγμούς» στη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί η Σύνοδος των G-20, όταν και θα ξεκινήσουν συζητήσεις για πιθανό «κόφτη» στην παραγωγή πετρελαίου.

Με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει στα $50 το βαρέλι, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη συνάντηση του Πούτιν με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας, στο πλαίσιο της Συνόδου G-20 στην Αργεντινή, όπου αναμένεται μπρα μτε φερ για τη μείωση της παραγωγής.

Προς το παρόν, οι «μεγάλοι χαμένοι» από την ελεύθερη πτώση των τιμών είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, κάθε μείωση της τάξεως των $10 το βαρέλι θα φέρει επιβράδυνση 3& με 5% στις περισσότερες οικονομίες του Κόλπου, και 1,5% έως 2% σε ΗΑΕ, Ρωσία και Νιγηρία.

Ο Τραμπ, πάντως, έχει συνδέσει την πτώση των τιμών με φοροαπαλλαγές. Σημαντικά ωφελημένες είναι και η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου ισοδυναμούν με χαμηλότερο πληθωρισμό και άρα και με μικρότερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε