Επιφυλακτική η Moody's για τις προοπτικές ανάπτυξης - «Καμπανάκι» για το «μαξιλάρι ασφαλείας»

Επιφυλακτική η Moody's για τις προοπτικές ανάπτυξης - «Καμπανάκι» για το «μαξιλάρι ασφαλείας»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:11 Δημιουργία 05/11/18, 17:03

Ηχηρά μηνύματα έστειλε στην κυβέρνηση Τσίπρα η αντιπρόεδρος της Moody's, μιλώντας στο συνέδριο "Capital+Vision 2018". Η ίδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας αιχμές για σημαντική έλλειψη επενδύσεων, ενώ η ίδια προειδοποίησε για τον κίνδυνο της άντλησης ρευστότητας από το «μαξιλάρι ασφαλείας», τη στιγμή που καθυστερεί το εγχείρημα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Θέλουμε να δούμε κατά πόσο η ανάπτυξη είναι βιώσιμη ή όχι, θέλουμε να δούμε μια ανάκαμψη σε ευρεία βάση, άρα είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας», τόνισε η Kathrin Muehlbronner.

Η ίδια αν και σημείωσε πως η χώρα μας έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας και πως η ανάκαμψη μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με αυτή άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εντούτοις επςσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και υπάρχει έλλειψη διαφοροποίησης.

Η αντιπρόεδρος του οίκου, μάλιστα, χτύπησε «καμπανάκι» ως προς το «μέτωπο» των επενδύσεων, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας υπολείπεται όσον αφορά την ανάπτυξή τους και κάνοντας λόγο για πολλά εμπόδια.

«Τηρούμε επιφυλακτική στάση ως προς την προοπτική της Ελλάδας, ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη στις επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η Muehlbronner επεσήμανε πως η επιστροφή στη χρηματοδότηση των αγορών κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, τονίζοντας πως το υψηλό χρέος της χώρας είναι το βασικό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές, η ίδια είπε πως αν και η Ελλάδα έχει τον χρόνο να βρει την κατάλληλη στιγμή για την έξοδο, καθώς υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, εντούτοις προειδοποίησε πως αν καθυστερήσεις πολύ και αρχίσεις να απομειώνεις το «μαξιλάρι», μετά από κάποιο χρονικό σημείο δυσκολεύεις τη θέση σου.

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να το πάρουν απόφαση και δοκιμάσουν την τύχη τους στις αγορές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, η Muehlbronner εστίασε στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πως η επίτευξη στόχου μείωσης των NPLs γίνεται πολύ πιο δύσκολη από το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε