Ο Ντράγκι υψώνει τους τόνους κατά της Ιταλίας

Ο Ντράγκι υψώνει τους τόνους κατά της Ιταλίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:04 Δημιουργία 26/10/18, 17:51

Την αντίδραση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προκάλεσαν οι χθεσινές και σημερινές αναφορές κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ιταλίας για τα όσα πρότεινε χθες ο ίδιος ο Ντράγκι προς τη Ρώμη.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο κ. Ντράγκι είπε πως «η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να υπόκειται σε δημοσιονομικές ή πολιτικές επιρροές. Θα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τα εργαλεία της και να αποφασίζει πώς θα ανταποκριθεί στην επίσημη εντολή της» είπε ο Ιταλός τραπεζίτης από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ρώμη ενοχλήθηκε από τα σχόλια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι περί αύξησης του κόστους δανεισμού και των προβλημάτων, που αυτός δημιουργείτο. «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξέρει ότι το πρόβλημα του σπρεντ δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από το ευρώ» υποστήριξε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αρκετοί δημοσιογράφοι απήυθυναν ερωτήσεις στον πρόεδρο της ΕΚΤ για την Ιταλία και για το εάν θα μπορούσε να τη στηρίξει με κάποιο τρόπο η κεντρική τράπεζα. Παράλληλα σε άρθρο του Bloomberg εξηγούσε πως μία τέτοια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τις επανεπενδύσεις ομολόγων. Αυτό όμως θα απαιτούσε αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού του μεριδίου της κάθε χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε