SOS από Ντράγκι για προστατευτισμό και μεταβλητότητα στις αγορές

SOS από Ντράγκι για προστατευτισμό και μεταβλητότητα στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:24 Δημιουργία 25/10/18, 15:46

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές προστατευτισμού ως προς το εμπόριο, καθώς και για την κρίση και τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές, έκρουσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δηλώνοντας πως οι ανησυχίες για τις παραπάνω προκλήσεις παραμένουν.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση της Τράπεζας να επέμβει με όλα τα μέσα, που έχει στη διάθεση της, σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία το χρειαστεί.

Ο «Σούπερ Μάριο» σημείωσε πως η ενίσχυση της οικονομίας του ευρώ συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται ακόμα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας».

Αφού επανέλαβε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων με τον μηνιαίο ρυθμό των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα βάλει τέλος στις αγορές, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε επίσης πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την επανεπένδυση των τίτλων που έχει αγοράσει για εκτεταμένο διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ρευστότητα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά επισήμανε πως συνεχίζουν να συμβαδίζουν με μια ευρεία επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης και με σταδιακά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά επισήμανε πως συνεχίζουν να συμβαδίζουν με μια ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης και με σταδιακά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το οικονομικό momentum είναι κάπως πιο αδύναμο. Πρόσθεσε ωστόσο πως το πιο αδύναμο momentum δεν επαρκεί για να αλλάξει η ΕΚΤ το βασικό της σενάριο.

O κ. Ντράγκι προειδοποίησε παράλληλα ότι παραμένουν οι ανησυχίες για τον προστατευτισμό στο εμπόριο, την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και την μεταβλητότητα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι υποτονικός αλλά ενισχύεται και ότι οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος αυξάνονται. Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα προς το τέλος του έτους και θα αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, ανέφερε.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, εκτίμησε πως τα ρίσκα παραμένουν ισορροπημένα.

Για την Ιταλία

Αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της Ρώμης, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε πως «είναι αισιόδοξος για το ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει την άνοδο στις αποδόσεις Ισπανικών και Πορτογαλικών ομολόγων και κατά πόσο αυτό οφείλεται στο επικείμενο τέλος του QE. Δήλωσε ότι ακόμα και μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική.

«Τους τελευταίους μήνες δεν αγοράσαμε ελληνικά ομόλογα, αλλά αγοράσαμε ιταλικά. Παρ’ όλα αυτά το spread μεταξύ των δυο μειώθηκε», δήλωσε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως δεν έχει μαγική σφαίρα για να ξέρει αν οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια σε περίπτωση που το spead μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά ξέρει ότι έχουν ιταλικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και ότι αν η αξία τους μειωθεί θα διαβρωθεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Προειδοποιήσεις για τη συνοχή της Ευρωζώνης

Ακόμα, ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε πως «η νομισματική ενοποίηση της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη», ενώ υπογράμμισε πως η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία της τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε