Οι προβολείς στον Ντράγκι εν μέσω νέων αναταραχών στις αγορές

Οι προβολείς στον Ντράγκι εν μέσω νέων αναταραχών στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:22 Δημιουργία 25/10/18, 11:17

Με «φόντο» την παγκόσμια αναταραχή, που προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, η ΕΚΤ ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της.

Επενδυτές και αγορές στρέφουν το «βλέμμα» την Πέμπτη στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι, εν μέσω εμπορικών διενέξεων και ενώ Ρώμη-Βρυξέλλες εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη «σκιά» του προϋπολογισμού για το 2019.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί στα τελευταία αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσαν και οι δείκτες PMI, που ανακοινώθηκαν χθες.

Σχετικά με το ιταλικό ζήτημα, υπενθυμίζεται ότι στην περασμένη συνέντευξη Τύπου ο «Σούπερ Μάριο» είχε απευθύνει έκκληση και Ρώμη και Βρυξέλλες να χαμηλώσουν τους τόνους και να βρουν τη χρυσή τομή.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Ντράγκι θα χτυπήσει νέο «καμπανάκι» για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, ειδικά τη στιγμή που οι ευρωαγορές έχουν συμπαρασυρθεί σήμερα στο «κόκκινο», λαμβάνοντας «πάσα» από Ασία και Wall, όπου χθες καταγράφτηκε ένα ακόμη sell off.

Σημειώνεται, άλλωστε, πως η Fitch προειδοποίησε πως όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη του QE, τόσο οι αναταράξεις στα διεθνή ταμπλό θα εντείνονται.

Ειδικότερα, την Πέμπτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,9% και σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες είναι στο «κόκκινο».

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,56% στις 11.130,34 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,20% στις 4.942,97 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει απώλειες 0,90% στις 6.901,25 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,24% στις 18.526,50 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 0,38% στις 8.711 μονάδες.

Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε «βουτιά» της τάξεως του 3,25%, την οποία συν τοις άλλοις ενίσχυσε η ανατίμηση του γιεν, που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

Την ίδια στιγμή, με πτώση της τάξεως του 1,9% κινήθηκε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στο -1,5% διαπραγματεύτηκε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη.

Ενδεικτική της αυξημένης μεταβλητότητας, που παρατηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια, είναι η «χασούρα» άνω του 9% για τον ασιατικό δείκτη MSCI Asia Pacific από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο μήνας, λίγο πριν το τέλος του, εξελίσσεται στον χειρότερο από το Φεβρουάριο του 2009.

Χθες, στη Wall Street, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκαναν «ελεύθερη πτώση», διαγράφοντας τα κέρδη, που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους έως σήμερα, ενώ και ο Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 608 μονάδων ή 2,4% και έκλεισε στις 24.583 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,1% στις 2.656 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε κατά 4,4%, σημειώνοντας πτώση 12,6% σε σχέση με το υψηλό που είχε καταγράψει τον περασμένο Αύγουστο.

Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα τόσο για τη νομισματική πολιτική της Fed όσο και για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας.

Αν σου άρεσε κάνε