Alert (!) από Fitch: Μην βάλετε χέρι στο «μαξιλάρι» των 30 δισ.!

Alert (!) από Fitch: Μην βάλετε χέρι στο «μαξιλάρι» των 30 δισ.!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:31 Δημιουργία 08/10/18, 15:14

Αυστηρό, προειδοποιητικό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην βάλει «χέρι» στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ, για να σώσει τις τράπεζες, στέλνει η Fitch.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι πιθανό bailout του τραπεζικού συστήματος θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους στη δημοσιονομική θέση της χώρας.

«Η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές», σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της.

«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο οίκος και προειδοποιεί: οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε πιθανώς να φέρει τη δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή», καταλήγει ο οίκος.

Αν σου άρεσε κάνε