Η Ιταλία συμφώνησε στους στόχους για το έλλειμμα μέχρι το 2021

Η Ιταλία συμφώνησε στους στόχους για το έλλειμμα μέχρι το 2021

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:04 Δημιουργία 03/10/18, 20:10

Σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την κόντρα της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δημοσιονομικά της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έρχεται το απόγευμα της Τετάρτης.

Η λαϊκιστική κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας συμφώνησε στους στόχους για την πορεία του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Όπως μεταφέρει το Reuters, η Ρώμη περιμένει το έλλειμμα επί του ΑΕΠ να κυμανθεί στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2020 και στο 1,8% για το 2021.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με υπουργούς, ο Ιταλίας πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια, στο 126,5% το 2021.

O υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Πάολο Σαβόνα, δήλωσε σε ευρωβουλευτές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ιταλία.

«Πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ιταλία» υποστήριξε΄σε συνάντηση με ευρωβουλευτές, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ιταλία είναι πολύ διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα, αντιδρώντας στη δήλωση που έκανε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαβόνα σημείωσε επίσης ότι παρουσίασε στους ευρωβουλευτές έγγραφο με το οποίο προτείνει μια επαναξιολόγηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σαβόνα ανέφερε πως παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έγγραφο στο οποίο πρότεινε «μια επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής με έναν ολοκληρωμένο τρόπο».

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η παραμονή στην ευρωζώνη είναι ένας από τους βασικούς στόχους του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Δεν σκοπεύω να κάνω καμία κίνηση ενάντια στο ευρώ. Αντίθετα, θέλω να το ενισχύσω» σημείωσε ο κ. Σαβόνα.

Αν σου άρεσε κάνε