Ξαναχτυπά ο ιταλικός «τυφώνας»: Sell off στα ομόλογα, ισχυρές πιέσεις στο ευρώ

Ξαναχτυπά ο ιταλικός «τυφώνας»: Sell off στα ομόλογα, ισχυρές πιέσεις στο ευρώ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:59 Δημιουργία 02/10/18, 11:55

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο sell off έρχεται την Τρίτη η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό 4ετίας, στον απόηχο των «ζυμώσεων» στη Ρώμη για τον προϋπολογισμό, ενώ την ίδια ώρα οι πιέσεις επεκτείνονται και στο ευρώ, το οποίο διολισθαίνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Ειδικότερα, η απόδοση 10ετούς τίτλου κινείται στο 3,4%, καταγράφοντας άνοδο 11 μ.β. σε σχέση με χθες, του 5ετούς τίτλου ενισχύεται στο 2,68% και του 2ετούς στο 1,44%.

Την ίδια ώρα, το spread μεταξύ του yield του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει πιάσει «ταβάνι», σε υψηλό 5ετίας, στο 302 μονάδες.

Στο μεταξύ, «βουτιά» της τάξεως του 1,3% σημειώνει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει «χασούρα» 2,8%.

Επίσης, το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των δηλώσεων του Ιταλού Claudio Borghi, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της κάτω βουλής, ο οποίος είπε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, εάν είχε το δικό της νόμισμα.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο ίδιος αναδιπλώθηκε, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα και δεν υπάρχουν σχέδια για μία τέτοια κίνηση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις πλευρές να «εργαστούν εποικοδομητικά».

«Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι πως η Ιταλία είναι μια χώρα του πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχει μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη. Αρα ας εργαστούμε μαζί, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε με εποικοδομητικό πνεύμα», τόνισε ο ίδιος.

«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ συνδεδεμένοι με το ευρώ, διότι γνωρίζουν πως τους προστατεύει, άρα ας μη δίνουμε τροφή σε ορισμένες φήμες, σε ορισμένες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε