Ο Τρία εσπευσμένα στη Ρώμη μετά από το Eurogroup

Ο Τρία εσπευσμένα στη Ρώμη μετά από το Eurogroup

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:32 Δημιουργία 01/10/18, 17:24

Σε πορεία σύγκρουσης κορυφής φαίνεται πως οδεύει η Ιταλία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, με τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η Ρώμη να μην κάμπτουν τις ενστάσεις των Βρυξελλών.

Όπως έγινε γνωστό από το Reuters, o υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία αναμένεται να αποχωρήσει από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα το Eurogroup και να επιστρέψει στη Ρώμη για νέες επαφές με την κυβέρνηση του.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε δηλώσεις πριν από την έναρξη του Eurogroup αποδοκίμασε με ήπιο ή και με σκληρότερο τρόπο το προσχέδιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως το ζήτημα της Ιταλίας δεν πρόκειται να τεθεί επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση. «Η Ιταλία δεν είναι στη σημερινή ατζέντα, αλλά βρίσκεται στο μυαλό όλων μας» σημείωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Σε πιο αυστηρό ύφος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τόνισε προς την Ιταλία πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη». «Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται», δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, αφού ανέφερε πως «υπάρχουν αποκλίσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού» κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε πως «το πρώτο συμπέρασμα από τον ιταλικό προϋπολογισμό είναι πως δεν είναι συμβατός με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ».

Αν σου άρεσε κάνε