Ο Ιταλός Τρία σε κλοιό πιέσεων στο σημερινό Eurogroup

Ο Ιταλός Τρία σε κλοιό πιέσεων στο σημερινό Eurogroup

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:58 Δημιουργία 01/10/18, 15:48

Μήνυμα καθησυχασμού προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Ιταλία θέλησε να στείλει ο Τζοβάνι Τρία, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σε ερώτηση για τι μήνυμα φέρνει στη σημερινή συνεδρίαση, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ απάντηση πως «φέρνω μήνυμα ηρεμίας. Θα εξηγήσω στους άλλους υπουργούς πως πρόκειται να βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού» ανέφερε ο Τρία για να προσθέσει πως με το μείγμα διαχείρισης των δημοσιονομικών που προτείνει η Ρώμη το δημόσιο χρέος της χώρας θα υποχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως το ζήτημα της Ιταλίας δεν πρόκειται να τεθεί επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση. «Η Ιταλία δεν είναι στη σημερινή ατζέντα, αλλά βρίσκεται στο μυαλό όλων μας» σημείωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Σε πιο αυστηρό ύφος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τόνισε προς την Ιταλία πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη». «Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται», δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, αφού ανέφερε πως «υπάρχουν αποκλίσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού» κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε πως «το πρώτο συμπέρασμα από τον ιταλικό προϋπολογισμό είναι πως δεν είναι συμβατός με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ».

Αν σου άρεσε κάνε