Στο «ταβάνι» τα ιταλικά yields, αναταράξεις στις αγορές

Στο «ταβάνι» τα ιταλικά yields, αναταράξεις στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:16 Δημιουργία 28/09/18, 12:32

Έκρηξη στα ιταλικά yields και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές σημειώνονται την Παρασκευή, στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να θέσει το στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, αγνοώντας τις Βρυξέλλες και εγείροντας εκ νέου έντονες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα, η οποία χτυπάει «καμπανάκι» για την πορεία της χώρας...

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων «σκαρφαλώνουν» στα ύψη σήμερα, με το yield του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά το 3%. Την ίδια ώρα, σε «βουτιά» της τάξεως του 2,4% σημειώνει το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς «γράφει» άλμα 20 μονάδων σε σύγκριση με χθες, ενώ και το 2ετές κινείται πάνω από 2%, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο των 25 μονάδων βάσης.

Στο μεταξύ, δονήσεις σημειώνονται στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 χάνει κατά 0,22%) στις 385,59 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 υποχωρεί κατά 0,60%, στις 3.428,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά κατά 0,55%, στις 12.369 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC έχει απώλειες της τάξεως του 0,42%, στις 5.516. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,05%, στις 7.540 μονάδες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε πως «τώρα ξεκινάει ο διάλογος με την Ευρώπη», τονίζοντας μάλιστα πως δεν ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από τα 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Οι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε