Οι αγορές αυστηρός κριτής των εξαγγελιών Τσίπρα

Οι αγορές αυστηρός κριτής των εξαγγελιών Τσίπρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:15 Δημιουργία 10/09/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο... «ζύγι» των αγορών θα βρεθεί η πανηγυρική ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Με βάση αυτή την ανάλυση, άλλωστε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση του τρόπου, με τον οποίο θα επιδιώξει να πολιτευθεί εντός μεταμνημονιακού πλαισίου.

Ήδη οι επενδυτές έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την παροχολογία, όπως δείχνει η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων που απαγορεύει κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές, καθώς και η «βύθιση» του Χρηματιστηρίου, σε επίπεδα Απριλίου 2017.

O Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός. Υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια", "να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού". Και αυτό όπως ο ίδιος τόνισε, "για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά".

Σημείωσε, επίσης, ότι και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και πως οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Τόνισε ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας, που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, απέφυγε να προβλέψει, πότε η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές ομολόγων με καλό επιτόκιο, που ήταν εξάλλου μεταξύ των στόχων του Μνημονίου. Είπε διπλωματικά, ωστόσο, πως αφού υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που – σύμφωνα με την κυβέρνηση – θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για 2,5 χρόνια, η έξοδος θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή».

Υπεραμύνθηκε δε της απόφασης της κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης για την μετα-Μνημονιακή περίοδο, λέγοντας πως αυτό θα ισοδυναμούσε με «κεκαλυμμένο Μνημόνιο».

Η μεταμνημονιακή συμπεριφορά της κυβέρνησης έλκει την προσοχή των αγορών και των εταίρων και ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή μίας σειράς συμπερασμάτων, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συνολικότερη στάση των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τις τάσεις των αγορών, δεδομένης και της άτυπης εισόδου της χώρας σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Ιδιαίτερα για τις αγορές, η τάση των επιτοκίων να αυξάνονται αντί να αποκλιμακώνονται, σε ένα βαθμό επηρεάζεται και από την επιφυλακτικότητα που επικρατεί,ως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να πορευθεί ο κ. Τσίπρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες του διεθνούς παράγοντα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν, μιλώντας πριν ακόμη τη ΔΕθ, στο πρακτορείο Reuters, ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα ισορροπημένο πακέτο παροχών που θα αφορά κυρίως τα λαϊκά στρώματα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Κανένα από τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται σχετικά.

Αν σου άρεσε κάνε