Μειώνει τις προβλέψεις για το τουρκικό ΑΕΠ η Fitch - «Καμπανάκι» για καθοδικά ρίσκα

Μειώνει τις προβλέψεις για το τουρκικό ΑΕΠ η Fitch - «Καμπανάκι» για καθοδικά ρίσκα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:38 Δημιουργία 04/09/18, 12:31

«Βαθαίνει» η κρίση στην Τουρκία, με την Fitch να μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας για το διάστημα 2018-2020, προειδοποιώντας για καθοδικά ρίσκα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το ΑΕΠ της Τουρκίας θα μεγεθυνθεί κατά 3,8% το 2018 και κατά 1,2% το 2019. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει κάπως το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει κάτω από τον τρέχουσα τάση.

Όπως επισημαίνει η Fitch, η «βουτιά» της λίρας θα οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα αναγκάσει την Τουρκία να συρρικνώσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Μάλιστα, αν και ο οίκος «βλέπει» πως οι Αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της λίρας και η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια, εντούτοις προειδοποιεί πως οι παραπάνω κινήσεις δεν αρκούν για τον περιορισμό του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα, τουλάχιστον ως το τέλος του 2020.

Αναφορικά με τα καθοδικά ρίσκα, η Fitch αναφέρεται στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην πιθανή φυγή κεφαλαίων και στις πιστωτικές πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως δεν βλέπει πιθανή την επιβολή capital controls ή την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν σου άρεσε κάνε