Προς αποσταθεροποίηση οι αγορές ομολόγων

Προς αποσταθεροποίηση οι αγορές ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:49 Δημιουργία 03/08/18, 10:44

Για αποσταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων κάνουν λόγο οι αναλυτές. Η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ- Κίνας ενόψει της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε συνδυασμό με τον ιταλικό κίνδυνο προκαλούν σοβαρές αναταραχές στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες για εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας μαζί με το γενικότερο κλίμα της διαμάχης των γιγάντων, όπως έχει ονομαστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή στο 2,9%, της Ισπανίας στο 1,46% ενώ αδιάφορη δεν έμεινε και η χώρα μας με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στο 4,02%.

Η μεταβλητότητα στις αγορές στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, όμως δεν δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να δημιουργεί άμεσες ανησυχίες, σημειώνουν χρηματοοικονομικοί παράγοντες που διευκρινίζουν πως το κλίμα κερδοσκοπίας είναι πάντα παρόν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Στο 3% τα αμερικανικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η για πρώτη φορά μετά τις 13 Ιουνίου του 2018, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 3%.

Τα αμερικανικά ομόλογα δέχονται ώθηση από την Ιαπωνία, όπου οι αποδόσεις των 10ετών σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε δύο χρόνια καθώς οι traders δοκίμασαν την αποφασιστικότητα της Τράπεζας της Ιαπωνίας να χαλαρώσει το εύρος των στόχων της για το δείκτη αναφοράς του χρέους.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» για την οικονομία και τις επενδύσεις το γεγονός ότι η απόδοση των αμερικανικών 10ετών τίτλων διέσπασε ανοδικά το φράγμα του 3%. Όπως εξηγούν, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, η αγορά περιμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας παράλληλα το περιθώριο αυτών για αυξήσεις μισθών, επενδύσεις και αποδόσεις στους μετόχους τους, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

Επίσης, δεδομένου του ότι τα αμερικανικά Treasuries χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των αποδόσεών τους μειώνει την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

Από τη στιγμή που το αμερικανικό δεκαετές περάσει το όριο του 3%, τότε οι traders θα αρχίσουν να ποντάρουν στην περαιτέρω άνοδό του. Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους φόβους ενός μίνι κραχ στην αγορά, εδραιώνοντας την πεποίθηση πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών.

Η ενίσχυση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων στο επίπεδο του 3% αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της διελκυστίνδας που παίζεται φέτος μεταξύ μετοχών και ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε