Moody's: «Credit positive» η μείωση του ELA

Moody's: «Credit positive» η μείωση του ELA

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:39 Δημιουργία 30/07/18, 10:38

Ως «credit positive» αξιολογεί η Moody's τη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας προς την ΕΚΤ.

«Το γεγονός αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος», τονίζει ο οίκος, καθησυχάζοντας για τις επιπτώσεις άρσης του waiver, μετά την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ αντανακλά μια περαιτέρω μείωση του ισοζυγίου του ELA, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συνήθως επιτρέπει ένα buffer 1-2 δισ. ευρώ για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Με τις καταθέσεις να αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, η Moody's αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και εν τέλει εξαλείφοντας τον ELA.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται.

Αν σου άρεσε κάνε