Χρέος: SOS από Morgan Stanley για νέους κινδύνους μακροπρόθεσμα

Χρέος: SOS από Morgan Stanley για νέους κινδύνους μακροπρόθεσμα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:35 Δημιουργία 04/07/18, 14:30

Για την επανεμφάνιση νέων κινδύνων γύρω από το χρέος μακροπρόθεσμα προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Όπως τονίζει ο οίκος σε νέα του έκθεση, «η πρόκληση του πολύ υψηλού χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο για δεκαετίες».

Κάνει λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα, υπογραμμίζοντας πως «κλειδί» για τη θετική εικόνα του χρέους και μακροπρόθεσμα είναι η επίτευξη «υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα επιτυχημένη. Η οικονομία έχει καλύτερη πορεία και η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί. Επίσης, θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της χώρας στο QE».

Ωστόσο, ο οίκος χτυπά «καμπανάκι» για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Όπως προειδοποιεί, το μονοπάτι του χρέους δείχνει περισσότερο αβέβαιο, ενώ κλειδί αποτελεί η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ και οι εξωτερικοί κίνδυνοι αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποκείμενη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και υπάρχουν πολλές δομικές προκλήσεις. Το momentum των μεταρρυθμίσεων ήταν ισχυρό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το πόση ώθηση θα δώσει αυτό το αποτέλεσμα, είναι ακόμα ασαφές.

Σχετικά με τις επενδύσεις, η Τράπεζα τονίζει ότι αν και οι επενδύσεις έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, οι νέες επενδύσεις από τις ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά χαμηλές, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα συνολικά δεν επενδύει αρκετά ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο δυναμικό. Αυτό γίνεται μετά από χρόνια πολύ μειωμένων επενδύσεων και πιθανά επηρεάζει τη δυνητική ανάπτυξη.

Αν σου άρεσε κάνε