Capital Economics: Τρεις λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν... βλάπτει σοβαρά την τουρκική οικονομία

Capital Economics: Τρεις λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν... βλάπτει σοβαρά την τουρκική οικονομία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:20 Δημιουργία 25/06/18, 15:10

«Καμπανάκι» χτυπά η Capital Economics για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, τη στιγμή που το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνά στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτική των ανησυχιών των αναλυτών είναι η σημερινή εικόνα τόσο της τουρκικής λίρας όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς στη γειτονική χώρα, όπου παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η θετική αντίδραση που παρουσίασαν οι αγορές θα είναι βραχύβια, ιδιαίτερα αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει τις νέες ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες, για να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας χαλαρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Στις πρωινές συναλλαγές η τουρκική λίρα κέρδιζε κατά 3% έναντι του δολαρίου, ωστόσο αυτή την ώρα το νόμισμα έχει γυρίσει στο «κόκκινο». Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται και η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας, η οποία νωρίτερα σημείωνε άνοδο της τάξεως του 3,7%.

Βασικές παράμετροι που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκική οικονομία, κατά την Capital Economics, είναι:

-Οι αξιωματούχοι που θα επιλέξει να έχει στο στενό του περιβάλλον ο κ. Ερντογάν.

-Αν η νίκη θα ωθήσει τον κ. Ερντογάν να πιέσει για χαμηλότερα επιτόκια.

-Ο κρατικός προϋπολογισμός που ο κ. Ερντογάν πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο και ο οποίος θα δώσει την πρώτη πραγματική αίσθηση της κατεύθυνσης της τουρκικής οικονομίας

Αν σου άρεσε κάνε