Σε ανοδική τροχιά η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Σε ανοδική τροχιά η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:35 Δημιουργία 25/06/18, 12:33

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Δευτέρας, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εκλογών, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κερδίζει και την προεδρία και τη Βουλή.

Ειδικότερα, η λίρα ενισχύεται κατά 1,1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί να σημειώνει άνοδο μέχρι και 1,8% στις συναλλαγές στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων.

«Στο παρελθόν, τα τουρκικά assets έχουν ανταποκριθεί θετικά σε πολιτικές εξελίξεις που θεωρήθηκαν ότι αυξάνουν την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και υπόνοιες ότι θα αναμειχθεί πιο ενεργά στη νομισματική πολιτική- έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση επανεκλογής του», αναφέρει η Goldman Sachs σε note της πριν από τις εκλογές.

«Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές σημαίνει ότι μια απότομη επιβράδυνση είναι στα χαρτιά», τόνισε οικονομολόγος της Capital Economics, ο Jason Tuvey. «Ο κίνδυνος που προκύπτει από τις εκλογές είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί μακροπρόθεσμα, συγκεκριμένα ο κίνδυνος η κυβέρνηση του Ερντογάν να πιέσει για μια πολύ πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».

Αν σου άρεσε κάνε