Ντράγκι: Έτοιμη η ΕΚΤ να προσαρμόσει την πολιτική της

Ντράγκι: Έτοιμη η ΕΚΤ να προσαρμόσει την πολιτική της

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:25 Δημιουργία 14/06/18, 15:53

Έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης πολιτικής παρουσίασε την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας πως παραμένει αναγκαία μια ισχυρή νομισματική τόνωση.

Όπως τόνισε ο Σούπερ Μάριο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος ως προς μια βιώσιμη προσαρμογή πληθωρισμού

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θα συνεχιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό €30 δισ. ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια θα μειώσει τις αγορές στα €15 δισ. το μήνα ως το τέλος του Δεκεμβρίου, όταν και θα μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανέφερε πως η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 στο 2,1% από 2,4% προηγουμένως. Για το 2019 συνεχίζει να αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%. Υπογράμμισε παράλληλα, πως τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το outlook της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισορροπημένα, αν και παραμένουν οι αβεβαιότητας που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,4% το Μάρτιο. Ανάλογη ήταν και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2019, που αναμένεται να κινηθεί επίσης στο 1,7%.

Αν σου άρεσε κάνε