Κάμψη στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το α' τρίμηνο

Κάμψη στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το α' τρίμηνο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:20 Δημιουργία 07/06/18, 14:10

Την υποχώρηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω των ανησυχιών που έχουν προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία από τους αμερικανικούς δασμούς, επιβεβαιώνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% σε τριμηνιαία και 2,8% σε ετήσια το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα κατά 0,4% και οι εισαγωγές παρουσίασαν πτώση 0,1%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,5%, ενώ άνοδο 0,5% παρουσίασε και ο πάγιος σχηματισμός κεφαλαίου (σημαντικό μέτρο για τις επενδύσεις).

Μεταξύ των κρατών μελών συνολικά της ΕΕ των 28 τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασαν η Λετονία και η Πολωνία, με το ΑΕΠ τους να μεγεθύνεται κατά 1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ ακολουθούν οι Ουγγαρία και Φινλανδία (ανάπτυξη 1,2%). Στον αντίποδα η Εσθονία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί 0,1%.

Αν σου άρεσε κάνε