Η Ιταλία ακύρωσε καινούργια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η Ιταλία ακύρωσε καινούργια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:29 Δημιουργία 06/06/18, 16:19

Η πρόσφατη κρίση που επικράτησε στις διεθνείς αγορές για τους κρατικούς τίτλους ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με αφορμή την Ιταλία οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας να ακυρώσει την έκδοση 10ετούς ομολόγου πριν από το τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, το πρακτορείο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου, πιθανότατα ενός 10ετούς τίτλου, αυτό το καλοκαίρι και ιδανικά πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν στο πρακτορείο ότι το σχέδιο πρέπει να περιμένει ως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» ξεκαθάρισε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα επταετές ομόλογο το Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους ως το τέλος του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς την έκδοση ομολόγου, κυρίως λόγω του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας.

«Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επόμενη μας κίνηση και μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε