Συνεχίζει να πιέζει τις ασιατικές αγορές η πολιτική κρίση στην Ιταλία

Συνεχίζει να πιέζει τις ασιατικές αγορές η πολιτική κρίση στην Ιταλία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:48 Δημιουργία 30/05/18, 08:40

Στα ασιατικά χρηματιστήρια πέρασε η «σκυτάλη» του παγκόσμιου sell-off που προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό δέκα μηνών και το ιταλικό κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται στέλνοντας τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων».

Οι επενδυτές φοβούνται πως οι νέες εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης -που μπορεί να διενεργηθούν ακόμα και τον Ιούλιο- ίσως μετατραπούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη και για τον ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της SMBC Nikko Securities, Makoto Noji, “ο τρόπος με τον οποίον εκτινάσσονται οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Ιταλίας σε κάνει να σκέφτεσαι πως στο ραντάρ των αγορών βρίσκεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Σου λέει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Αυτό που οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν δεν είναι ακριβώς η χρεοκοπία, όμως το ενδεχόμενο οι πρόωρες εκλογές να οδηγήσουν σε νίκη των ευρωσκεπτικιστών και έξοδο από το ευρώ».

Στο επίκεντρο των επενδυτών στις ασιατικές αγορές παραμένουν επίσης οι εξελίξεις στην Κορέα και οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει απώλειες 1,5% ενώ πτώση 1,5% σημειώνει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 22.019 μονάδες.

Απώλειες 1,41% για τον δείκτη Hang Seng στις 30.055 μονάδες, 1,8% για τον Kospi στις 2.413 μονάδες, 1,73% για τον Shanghai Composite στις 3.066 μονάδες και 1,47% για τον CSI στις 3.747 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,6% κινείται ο δείκτης ASX στις 6.085 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε