Η αγωνία κατέβαλε τις ευρωαγορές

Η αγωνία κατέβαλε τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:17 Δημιουργία 26/07/23, 20:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, περιμένοντας ταυτόχρονα την ετυμηγορία της Fed για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,53% στις 465 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται πτωτικά.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,49% στις 16.131 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε σημαντική πτώση ύψους 1,35% στις 7.315 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,19% στις 7.676 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατάφερε να κρατηθεί οριακά σε θετικό έδαφος με αύξηση 0,05% στις 28.980 μονάδες, ενώ σημάδια ανάκαμψης μετά το συνεχόμενο μετεκλογικό καθοδικό σερί παρουσίασε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με αύξηση 0,85% στις 9.600 μονάδες.

Στις μετοχές που έδωσαν κατεύθυνση στους δείκτες ξεχώρισε η ελεύθερη πτώση κατά 5% του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH, καθώς στα αποτελέσματα του κατέγραψε επιβράδυνση-έκπληξη στις πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως και η κάμψη της μετοχής της βρετανικής φαρμακευτικής GSK.

Στον αντίποδα ξεχώρισε το ράλι της μετοχής της Rolls-Royce σε ποσοστό άνω του 20%, μετά την έκδοση θετικού guidance για τα κέρδη της μέσα στη χρονιά, αλλά και τα κέρδη της μετοχής της Stellantis.

Πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι τραπεζικές μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank και της ιταλικής UniCredit παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα τους κινήθηκαν σε καλύτερα των αναμενόμενων επίπεδα.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια μετριοπαθή άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed σήμερα, όπως και από την ΕΚΤ την Πέμπτη. Ωστόσο αν και υπάρχουν ελπίδες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε μια ακόμη αύξηση το Σεπτέμβριο δεδομένης της πτωτικής τροχιάς του πληθωρισμού, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική χωρίς ακόμη να δεσμεύεται στην προοπτική οριστικής παύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι επενδυτές και αναλυτές προβλέπουν πως το «ταβάνι» των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα διαμορφωθεί στο 4% από το 3,5% που είναι σήμερα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το ανοδικό σερί των πετρελαϊκών τιμών ανεκόπη εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed. Το Brent χάνει 0,17% στα 83,50 δολάρια και το αμερικανικό WTI περιορίζεται κατά 0,25% στα 79,42 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν αντιθέτως στην τιμή του χρυσού, που κέρδισε 0,55% στα 1.974 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, λογική και αναμενόμενη η ανοδική πορεία του δολαρίου με φόντο τη νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στο 101,37, ενώ έναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο εβδομάδες, με την ισοτιμία να κινείται στα 1,1042 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε