Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος για τον Stoxx 600 - Κέρδη για το πετρέλαιο

Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος για τον Stoxx 600 - Κέρδη για το πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:42 Δημιουργία 24/07/23, 21:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Δευτέρας με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής, καθώς η εβδομάδα προμηνύεται ιδιαίτερα «θερμή» με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από κορυφαίες εταιρείες και βέβαια τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Federal Reserve και της EKT για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρέθηκε ελαφρά σε θετικό έδαφος στο +0,06% στις 465 μονάδες με τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών να οδηγούν την πτώση και τις τηλεπικοινωνιακές να προσθέτουν περίπου 1%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή άνοδο ύψους 0,08% στις 16.190 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κάμψη ύψους 0,07% στις 7.427 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 0,19% στις 7.678 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,18% στις 28.908 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,29% στις 9.543 μονάδες σε μια ταραχώδη συνεδρίαση μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών που διαμόρφωσε ένα θολό πολιτικό τοπίο, καθώς κανένα κόμμα δεν διασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική Ευρώπη και οι αγορές δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προοπτική μιας υπερσυντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς του Vox, για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας του Φράνκο, υπάρχει εύλογη ανησυχία και για το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών που παραπέμπει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Παράλληλα τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ευρωζώνη συνολικά ενίσχυσαν το υφεσιακό ρίσκο για την πορεία των οικονομιών. Αν και οι αγορές ελπίζουν ότι είναι ένα στοιχείο που θα λάβει υπόψη του το συμβούλιο της ΕΚΤ για τη διαμόρφωση του guidance των επόμενων βημάτων της.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Όμως, αυτό που έχει κυρίως σημασία για τις αγορές είναι τα στοιχεία που θα δώσει για τα αμέσως επόμενα βήματα της.

Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για την αμερικανική Federal Reserve που ξεκινά αύριο τη διήμερη συνεδρίαση της. Αν και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, οι αγορές ελπίζουν πως θα είναι και η τελευταία δεδομένης και της τροχιάς αποκλιμάκωσης που ακολουθεί ο πληθωρισμός.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη, καθώς τα επίπεδα προσφοράς θα μειωθούν περαιτέρω με την είσοδο του Αυγούστου. Το Brent έκανε άλμα κατά 1,79% στα 82,56 δολάρια και το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 2,17% στα 78,74 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον πως αμφότεροι οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη την περασμένη εβδομάδα της τάξεως του 1,5% και 2,2% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα ο χρυσός έχασε έδαφος με κάμψη ύψους 0,25% στα 1.961 δολάρια την ουγγιά εστιάζοντας στις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από Fed και EKT.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στο 101,230 με το ευρώ να κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,35% στα 1,1094 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε