Worldcoin: Πρεμιέρα για το κρυπτονόμισμα του Σαμ Όλτμαν στις αγορές

Worldcoin: Πρεμιέρα για το κρυπτονόμισμα του Σαμ Όλτμαν στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:17 Δημιουργία 24/07/23, 16:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκινά σήμερα στην αγορά κρυπτονομισμάτων η διαπραγμάτευση του Worldcoin, ενός project που σχεδιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Ολτμαν.

Η OpenAI είναι η εταιρεία που λανσάρισε πέρυσι τον Νοέμβριο την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και έγινε ανάρπαστη.

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση του Worldcoin από τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Παγκόσμια ταυτότητα για πραγματικά πρόσωπα

Η βασική προσφορά του project είναι η παγκόσμια ταυτότητά του (ID) καθώς δημιουργεί λογαριασμό μόνο για πραγματικά πρόσωπα.

Για να πάρει κανείς το World ID, θα πρέπει να κάνει πρώτα ένα σκανάρισμα της ίριδας του ματιού του, χρησιμοποιώντας μία «σφαίρα» της Worldcoin. Αφού επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο είναι πραγματικό, τότε αυτό δημιουργεί ένα παγκόσμιο ID.

H εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Worldcoin είναι η Tools for Humanity, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο. Το project έχει 2 εκατομμύρια χρήστες από την περίοδο του beta και με τη σημερινή διαπραγμάτευση θα έχει δραστηριότητα σε 35 πόλεις 20 χωρών. Οσοι υπογράφουν θα λαμβάνουν το κρυπτονόμισμα WLD του Worldcoin.

Η πλευρά των World IDs που αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι σημαντική, επειδή τα blockchains τους μπορούν να αποθηκεύουν τα World IDs με τρόπο που διατηρούν το απόρρητο και δεν μπορούν να ελέγχονται ή να κλείνουν από οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα, δήλωσε στο Reuters ο συνιδρυτής τους Alex Blania.

Project για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με το project, τα World IDs θα είναι αναγκαία την εποχή των εφαρμογών της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως του ChatGPT, οι οποίες παράγουν μία γλώσσα που μοιάζει με ανθρώπινη. Τα παγκόσμια IDs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ξεχωρίσουν τα πραγματικά πρόσωπα από τους υπολογιστές.

Ο Σαμ Ολτμαν είπε στο Reuters ότι το Worldcoin μπορεί επίσης να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που θα περιέλθει η οικονομία με τη δημιουργική ΑΙ.

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι το παγκόσμιο βασικό εισόδημα (universal basic income, UBI), ένα πρόγραμμα κοινωνικών επιδομάτων που δίνονται από τις κυβερνήσεις.

Επειδή η ΑΙ «θα κάνει όλο και περισσότερο τη δουλειά που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι», ο κ. Ολτμαν πιστεύει ότι το UBI μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας. Δεδομένου ότι World IDs μπορεί να έχουν μόνο πραγματικά πρόσωπα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι απάτες στη χρήση του UBI.

Αν σου άρεσε κάνε