Ο δείκτης PMI έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων

Ο δείκτης PMI έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:30 Δημιουργία 24/07/23, 13:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και η ισοτιμία του ευρώ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον δείκτη PMI που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας της τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, το ευρώ κατέγραφε απώλειες 0,5% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,1071 δολάρια στις 12 το μεσημέρι. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν 6 μονάδες βάσης στο 2,4%, ενώ των ελληνικών 10ετών υποχώρησαν 5 μ.β. στο 3,73%.

Οι μετοχές σημείωναν διακυμάνσεις, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να σημειώνει απώλειες 0,3% το μεσημέρι, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ και η Fed που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα να εκπέμψουν μήνυμα και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ισπανικές μετοχές είχαν χαμηλότερες αποδόσεις μετά τις χθεσινές εκλογές που δεν ανέδειξαν νικητή, με αποτέλεσμα την πολιτική αβεβαιότητα να επηρεάζει τις αποφάσεις των επενδυτών.

Περιμένοντας σήμα από Fed και ΕΚΤ

Οι traders θεωρούν ότι η Fed την Τετάρτη και η ΕΚΤ την Πέμπτη θα αυξήσουν τα επιτόκια και θα στείλουν σήμα αν πρέπει να αναμένονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

«Η Fed δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να αιφνιδιαστεί από μία ανάκαμψη του δομικού πληθωρισμού που θα υπονόμευε τις προσδοκίες για τις τιμές, οι οποίες έως σήμερα ήταν σταθεροποιημένες… Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία περαιτέρω προσαρμογή το φθινόπωρο», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Allianz Global Investors σε σημείωμά του.

Στην Ευρώπη, η μετοχή της Philips έκανε βουτιά 7,7% μετά την ανακοίνωση της για μείωση των παραγγελιών και η μετοχή της Ryanair μειώθηκε καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους χαμήλωσε τις προβλέψεις για την κίνηση επιβατών.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες, όπως η Alphabet, η Exxon Mobil και η Meta Platforms αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ασία οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες ανακοινώσεις από τη Samsung Electronics, τη Rio Tinto, τη Hitachi κ.ά.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε