Έρχεται σοκ στις τιμές του πετρελαίου

Έρχεται σοκ στις τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:34 Δημιουργία 22/07/23, 14:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η προσφορά προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του International Energy Forum, Τζόζεφ ΜακΜόνικλ.

Η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε γρήγορα, φθάνοντας τα προ-πανδημίας επίπεδα, «αλλά η προσφορά δυσκολεύεται να καλύψει το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο Τζόζεφ ΜακΜόνικλ, προσθέτοντας ότι ο μόνος παράγοντας που μετριάζει τις τιμές αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος μιας διαφαινόμενης ύφεσης.

«Έτσι, για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με την προσφορά να συμβαδίζει, και ως αποτέλεσμα, θα δείτε τις τιμές να ανταποκρίνονται σε αυτό», δήλωσε ο γ.γ. του International Energy Forum στο CNBC στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της G20 στην Γκόα της Ινδίας.

Ο ΜακΜόνικλ αποδίδει την ώθηση στις τιμές του πετρελαίου στην αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο- και την Ινδία. «Η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύσουν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως της αύξησης της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθούν και πάλι στα 100 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ότι οι τιμές είναι ήδη στα 80 δολάρια το βαρέλι και θα μπορούσαν από εδώ και πέρα να φθάσουν υψηλότερα.

«Θα δούμε πολύ απότομες μειώσεις στα αποθέματα, κάτι που θα αποτελέσει μήνυμα για την αγορά ότι η ζήτηση σίγουρα αυξάνεται. Ετσι, θα δείτε τις τιμές να ανταποκρίνονται σε αυτό», είπε ο ΜακΜόνικλ.

Ωστόσο, ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναλάβουν δράση και θα αυξήσουν την προσφορά, εάν κυριαρχήσει μια «μεγάλη ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης».

«Είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη ζήτηση. Θέλουν να δουν αποδείξεις ότι η ζήτηση ανακάμπτει και θα ανταποκριθούν στις αλλαγές στην αγορά», τόνισε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent με λήξη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 81,07 δολάρια/βαρέλι στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate με παράδοση τον Σεπτέμβριο έκλεισε στα 76,83 δολάρια.

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Ο ΜακΜόνικλ μίλησε επίσης για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποδίδοντας τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας στον θερμότερο από το αναμενόμενο χειμώνα του 2022.

«Ο καιρός ήταν ίσως το πιο τυχερό πράγμα που συνέβη», είπε ο ίδιος, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν είναι μόνο αυτός ο χειμώνας, αλλά και οι δύο επόμενοι» που θα μπορούσαν να είναι δύσβατοι και συμπλήρωσε λέγοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης παγκόσμιας πολιτικής δεν μπορούν να εφησυχάσουν μόνο και μόνο επειδή οι τιμές του ΥΦΑ έχουν πέσει, και χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι τα φώτα θα συνεχίσουν να μένουν αναμμένα, είπε.

Η ενεργειακή ασφάλεια, για την οποία κάποτε «ψιθύριζαν», έχει γίνει πλέον το κύριο θέμα συζήτησης στις Συνόδους Κορυφής, όπως και στην G20, δήλωσε ο ΜακΜόνικλ και επισήμανε: «Πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενεργειακή μετάβαση και όλες οι επιλογές να βρίσκονται στο τραπέζι», προσθέτοντας ότι οι τιμές και η αστάθεια στις αγορές ενέργειας πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

«Ανησυχώ ότι αν το κοινό αρχίσει να συνδέει τις υψηλές τιμές και την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές με τις πολιτικές για το κλίμα ή την ενεργειακή μετάβαση, θα χάσουμε την υποστήριξή του», είπε.

«Θα ζητήσουμε από το κοινό να κάνει πολλά δύσκολα και προκλητικά πράγματα προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να τους κρατήσουμε στο πλευρό μας», τόνισε.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε