Η ταχεία υποχώρηση του δολαρίου βάζει φωτιά στις πρώτες ύλες

Η ταχεία υποχώρηση του δολαρίου βάζει φωτιά στις πρώτες ύλες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:26 Δημιουργία 22/07/23, 13:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η σημαντική μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 3% τον Ιούνιο επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, από την οποία ωφελούνται τα ριψοκίνδυνα κεφάλαια σε παγκόσμιο.

Η ισοτιμία του δολαρίου είναι σχεδόν 13% χαμηλότερη έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σε σχέση με περσινό υψηλό επίπεδο 20ετίας, με την πτώση να επιταχύνεται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, στηρίζοντας την άποψη όσων εκτιμούν ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Καθώς το δολάριο είναι ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα ευρύ φάσμα assets αναμένεται να ωφεληθεί, εφόσον συνεχίσει την πτωτική τροχιά του

Οι τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης καθώς γίνονται πιο προσιτές σε αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα. Ο δείκτης εμπορευμάτων S&P/Goldman Sachs αυξήθηκε 4,6% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οφέλη αποκομίζουν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καθώς η πτώση του δολαρίου καθιστά ευκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους τους που είναι κατά βάση στο αμερικανικό νόμισμα. Ο δείκτης ισοτιμίας νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI έχει αυξηθεί 2,4% φέτος.

Αν συνεχισθεί η πτώση του δολαρίου μπορεί να δοθεί ώθηση στα κέρδη από στρατηγικές τύπου carry trade, δηλαδή την πώληση του δολαρίου για την αγορά νομισμάτων που δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής που θα πωλούσε δολάρια για να αγοράσει το πέσο Κολομβίας θα είχε κέρδη 25% από την αρχή του έτους και 13% αν έκανε την ίδια συναλλαγή με το πολωνικό νόμισμα.

Από την άλλη πλευρά, το να ποντάρει κανείς στην αδυναμία του δολαρίου έχει κινδύνους καθώς σε περίπτωση ανάκαμψης του αμερικανικού πληθωρισμού θα υπήρχαν εκ νέου στοιχήματα για πιο σκληρή στάση της Fed.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε