Φύλακας-άγγελος για τη Wall Street o Dow Jones

Φύλακας-άγγελος για τη Wall Street o Dow Jones

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:35 Δημιουργία 21/07/23, 23:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικός είναι ο απολογισμός της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον Dow Jones να αποτελεί για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετούς μήνες, τον μεγάλο πρωταγωνιστή αφήνοντας πίσω του τον Nasdaq.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones «έκλεψε» και πάλι την παράσταση με έστω και οριακά κέρδη ύψους 0,01% στις 35.228 μονάδες. Με τον τρόπο αυτό συμπλήρωσε τη 10η συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση του που συνιστά το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του από τον Αύγουστο του 2017.

Μικρά κέρδη κατάφερε να αποκομίσει και ο S&P 500 με ανεπαίσθητη άνοδο 0,03% στις 4.536 μονάδες, αλλά τελικά ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει. Μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο τεχνολογικός δείκτης «έκλεισε» τελικά με πτώση 0,22% στις 14.032 μονάδες.

Έτσι, συνολικά για την εβδομάδα, ο Dow κατάφερε να κερδίσει 2,3%, ο S&P περίπου 1% και ο Nasdaq μόλις 0,4%.

Αλλαγή στις ισορροπίες του Nasdaq

Η αστάθεια στον τεχνολογικό δείκτη, ειδικά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, ήταν κάτι που οι αναλυτές είχαν προβλέψει από νωρίς, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο μήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή μια αναδιάρθρωση του Nasdaq, μέσα από μια αναδιανομή των ποσοστών που αναλογούν στις 100 εταιρείες του δείκτη.

Η αλλαγή στις ισορροπίες του δείκτη κρίθηκε αναγκαία μετά το θεαματικό ράλι και τους τζίρους που έχουν καταγράψει από τις αρχές της χρονιάς μόλις μια… χούφτα τεχνολογικές εταιρείες, ουσιαστικά η Microsoft, η Apple, η Nvidia, η Amazon και η Tesla, με αποτέλεσμα βάσει της μεθοδολογίας που εφαρμόζει ο Nasdaq να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τα όρια που τίθενται.

Προφανώς, βέβαια, το κλίμα στην αγορά επηρεάστηκε και από την συνεχιζόμενη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Το ποτήρι μοιάζει μισογεμάτο σε σχέση με τις δυσοίωνες προβλέψεις, με το 75% των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 να ανακοινώνει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την FactSet. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, που είχε διαμορφωθεί στο 80%.

Κερδισμένες και χαμένες μετοχές

Άλμα άνω του 14% κατέγραψε η μετοχή της Scholastic, μετά την ανακοίνωση μεγάλου πακέτου επαναγοράς μετοχών, ενώ κέρδη αποκόμισε η μετοχή της PPG Industries μετά την ανακοίνωση ισχυρών επιδόσεων για το δεύτερο τρίμηνο.

Καλή συνεδρίαση είχαν επίσης οι μετοχές των μικρών περιφερειακών τραπεζών, που διεύρυναν τα συνολικά κέρδη τους για την εβδομάδα, καλύπτοντας γοργά το χαμένο έδαφος της τραπεζικής κρίσης της άνοιξης. Ενδεικτικά τα εβδομαδιαία κέρδη της Western Alliance, της PacWest και της Citizens Financial κινούνται αντιστοίχως στο 25%, το 24% και το 13%.

Στον αντίποδα στις χαμένες της ημέρας, πέρα από τις τεχνολογικές μετοχές, ήταν ο γίγαντας των μεταφορών CSX, η American Express και η AutoNation, έχοντας σαν κοινό παρονομαστή τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν. Κάμψη, επίσης, άνω του 5% κατέγραψε και η μετοχή της Herc μετά την υποβάθμιση της από την Bank of America.

Αγωνία για τις αποφάσεις της Fed

Πάντως, το καλό κλίμα στην αγορά θα δοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην έκβαση της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve. Η αγορά έχει προεξοφλήσει πως το συμβούλιο θα εγκρίνει μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως είναι αβέβαιη ως προς τις αμέσως επόμενες κινήσεις της Τράπεζας, από τον Σεπτέμβριο.

Η σημαντική πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ενισχύσει τις ελπίδες της αγοράς πως η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι και η τελευταία. Αν το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, απορρίψουν μια τέτοια πιθανότητα, η απογοήτευση των επενδυτών αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί στους δείκτες.

Αν σου άρεσε κάνε