Ο καύσωνας «χτύπησε» και τις ευρωαγορές

Ο καύσωνας «χτύπησε» και τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:02 Δημιουργία 21/07/23, 21:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο καύσωνας που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης φαίνεται πως επηρέασε και τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με τα επίπεδα των συναλλαγών και τους δείκτες να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, πάντως, η εικόνα στο ταμπλό ήταν μεικτή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε ελαφρά ανοδικά με αύξηση ύψους 0,32% στις 465 μονάδες με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να ξεχωρίζουν με άνοδο 1,3% και τις ενεργειακές να προσθέτουν περίπου 0,9%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε έδαφος σε ποσοστό 0,17% στις 16.177 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,65% στις 7.432 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε στο +0,23% στις 7.663 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε κατά 0,14% στις 28.855 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε στο +0,55% στις 9.751 μονάδες, στην τελευταία συνεδρίαση της αγοράς πριν τις γενικές εκλογές της Κυριακής και τη διαφαινόμενη άνετη νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικό, με την ατζέντα των μακροοικονομικών δεδομένων να είναι σχετικά φτωχή και τα όποια μηνύματα να προέρχονται από τα λίγα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που έχουν ήδη εκδοθεί, δεδομένου πως η σεζόν ξεκινά για τα καλά από την ερχόμενη εβδομάδα με κορυφαία ονόματα του χώρου των τραπεζών, της ενέργειας, της αεροναυπηγικής, του αυτοκινήτου και του φαρμάκου.

Οι επενδυτές, λοιπόν, «κρατούν» δυνάμεις για τη δύσκολη επόμενη εβδομάδα, με τις σημαντικές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και βέβαια τις συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, της Fed και της ΕΚΤ, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Αναφορικά με την ΕΚΤ οι αγορές θεωρούν ήδη βέβαιο πως το συμβούλιο θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως από εκεί και πέρα το τοπίο παραμένει θολό με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να παρουσιάζουν αποκλίσεις σε σχέση με τον αριθμό των επόμενων αυξήσεων και το συνολικό διάστημα διατήρησης της περιοριστικής πολιτικής.

Πάντως, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η πλειοψηφία των αναλυτών δήλωσε πως αναμένει μια τελική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4% το Σεπτέμβριο και διατήρηση τους σε υψηλά επίπεδα έως την άνοιξη του 2024.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ανεβαίνουν και πάλι με φόντο τη σύσφιγξη των επιπέδων προσφοράς. Έτσι, το Brent ενισχύεται κατά 1,31% ξεπερνώντας το όριο των 80 δολαρίων, στα 80,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ανεβαίνει κατά 1,45% στα 76,74 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,36% μετά το υψηλό διμήνου που κατέγραψε την Πέμπτη, με φόντο την ενίσχυση του δολαρίου, στα 1.963 δολάρια την ουγγιά.

Ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,4% στα 101,040, οδεύοντας προς συνολικά εβδομαδιαία κέρδη ύψους 1,1%, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος του εδώ και δύο μήνες, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1118.

Αν σου άρεσε κάνε