Ένατη μέρα ανόδου για τον Dow Jones

Ένατη μέρα ανόδου για τον Dow Jones

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:30 Δημιουργία 20/07/23, 23:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το Dow Jones να «κλέβει» και πάλι την παράσταση καταγράφοντας την ένατη συνεχόμενη ημέρα κερδών του, που συνιστά το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του από το 2017.

Στο ταμπλό, ο Dow έκλεισε στις 35.225 μονάδες με άνοδο 0,47% ή 163 μονάδες, αν και νωρίτερα τα κέρδη του ήταν ακόμη υψηλότερα. Αντιθέτως στα «κόκκινα» παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο ο S&P 500 όσο κυρίως ο Nasdaq. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,68% στις 4.534 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο τεχνολογικός δείκτης με τις απώλειες του να διευρύνονται την τελευταία ώρα φτάνοντας το -2,05% στις 14.063 μονάδες.

Η εικόνα αυτή αποδίδεται ευθέως στις Big Tech, οι οποίες, όπως είχαν πρωταγωνιστήσει σε κέρδη πριν από λίγες εβδομάδες, τώρα βρίσκονται στην πρώτη θέση της καθόδου. Ο Dow έχοντας τη μικρότερη έκθεση σε τεχνολογικές μετοχές «σώθηκε», ενώ αντιθέτως ο Nasdaq καταποντίστηκε. Μάλιστα το χάσμα στις επιδόσεις ανάμεσα στους δύο δείκτες είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μεταξύ του δείκτη των blue chip και του τεχνολογικού δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Πάντως, παρά και την αντίθεση αυτή ο μέχρι τώρα απολογισμός της χρονιάς εξακολουθεί να βρίσκει μακράν κερδισμένο τον Nasdaq, με συνολικά κέρδη ύψους 41%, έναντι μόλις 6,4% για τον Dow.

Ειδικά στον Dow Jones, ρόλο πρωταγωνιστή κατά τη σημερινή συνεδρίαση είχε η μετοχή της Johnson & Johnson που κατέγραψε άλμα άνω του 5% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε και το θετικό guidance για το σύνολο της χρονιάς. Από κοντά και η μετοχή της ασφαλιστικής Travelers, που μετά τα καλά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, κινήθηκε ανοδικά στηρίζοντας το δείκτη.

Στο άλλο άκρο η απογοήτευση που δημιούργησαν τα αποτελέσματα του Netflix και κυρίως της Tesla καθόρισαν την πορεία της υπόλοιπης αγοράς. Μια εξέλιξη που είχε φανεί από χθες και την πορεία των μετοχών τους στο after-hours trading, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους έγινε μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Τετάρτης.

Τα έσοδα του Netflix κινήθηκαν κάτω των προβλέψεων και τα κέρδη του αυξήθηκαν. Όμως, οι προσδοκίες της αγοράς ήταν πολύ υψηλές θεωρώντας ότι οι κινήσεις στρατηγικής που είχε κάνει η πλατφόρμα τους τελευταίους μήνες, όπως με το μπλόκο στο μοίρασμα κωδικών θα απέφερε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η εταιρεία επιμένει ότι αυτά θα έρθουν σταδιακά, όπως φάνηκε ήδη με το άλμα στις νέες συνδρομές, όμως για την ώρα αυτό δεν ήταν αρκετό για την αγορά με τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες άνω του 8%.

Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις με πτώση που ξεπέρασε το 9% δέχτηκε η αυτοκινητοβιομηχανία του Ελον Μασκ, που μπορεί να ανακοίνωσε βελτιωμένα κέρδη και έσοδα ρεκόρ για το τρίμηνο, όμως η συρρίκνωση στο περιθώριο κέρδους στο χαμηλότερο σημείο εδώ και τέσσερα χρόνια, ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές.

Θύμα του γενικότερου κλίματος ήταν επίσης η μετοχή της American Airlines, παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, όπως επίσης η μετοχή της Discover Financial Services και της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder, μετά και την υποβάθμιση της από την Barclays.

Συνολικά αυτή η εβδομάδα, ελλείψει πολύ σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο κυρίως στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μάλιστα, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει επιδόσεις, το 74% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι πιο μετριοπαθής.

Όμως, από τη Δευτέρα ρόλο ρυθμιστή θα αναλάβει η Fed, με την αγορά να έχει μεν προεξοφλήσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά να αγωνιά για τα μηνύματα του συμβουλίου και του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με τα επόμενα βήματα της από το Σεπτέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε